Чи може Казахстан направити своїх миротворців на кордон рф та України?

Є небезпека, що Казахстан може направити своїх миротворців на кордон росії та України — в Бєлгородську область.

Чи може Казахстан направити своїх миротворців на с рф та України?
Чи може Казахстан направити своїх миротворців на с рф та України?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив Надзвичайний і Повноважний Посланник, перший заступник міністра інформації України (1997—1999), голова Державного комітету інформаційної політики України (1999—2000), генеральний консул України в Республіці Казахстан (2000—2004) Олег Бай.

«Коли на Азії кажуть, що ми подумаємо — це означає, що вони цього не зроблять. Коли в Азії кажуть — це означає можливо. Чи може Казахстан направити своїх миротворців на кордон рф та України? На це питання не давав би жодної 100% гарантії. Чому? Казахстан все більше і більше орієнтується на Схід. На кшталт Китаю. Також він має зв’язки із Саудівською Аравією і з Іраном. Але це не означає, що вплив рф на ці країни, може таким же чином впливати на Казахстан, у якого величезних північний кордон з рф. Тому йому треба бути обережним. Також Казахстан знає, що йому треба бути більш самостійним, навіть в рамках організації договору колективної безпеки», -каже експерт.

Він підкреслив, що голова Казахстану Касим-Жомарт Токаєв — професійний дипломат з великим стажем та китаєзнавець.

«Він прекрасно знає, який резонанс матиме участь Казахстану у таких збройних миротворчих формуваннях. Всі прекрасно розуміють, що миротворчість в цьому випадку — маскувальна сітка, але не дуже реально сплетена. Тому поставив би великий знак питання. Однак, цього не можна виключати, бо воно було сказане і тому воно може матеріалізуватися. Не знаю, що робить та як працює наш посол в Китаї, але нашого посла в Казахстані немає. І це свідчить про те, що деякі особи на Михайлівській площі, більше переймаються власним піаром, ніж болючими та гарячими точками. Тому є небезпека, що Казахстан може направити своїх миротворців на кордон рф та України», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Міністерство оборони Казахстану не планує відправляти казахстанських миротворців на кордон росії та України. Однак теоретично таке може статися у разі схвалення відповідного рішення парламентом країни. Про це в кулуарах мажилісу заявив заступник міністра оборони Казахстану Султан Камалетдінов.