Існує запит суспільства на вшанування своїх героїв — гендиректор музею Революції Гідності

Є велика потреба та запит суспільства на вшанування своїх героїв.

Ігор Пошивайло
Ігор Пошивайло

Про це заявив генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

«Є кого відзначати і це велика потреба та запит суспільства на вшанування своїх героїв. Як з’явився Орден Героїв Небесної Сотні? Зрозуміло, що після 20 лютого, коли з’явилася Небесна Сотня, велика кількість людей, які були на Майдані, мали б бути вшанованими. Однак вони залишилися невідомими. Влада намагалася знайти форму, як відзначити цих людей, тому 1 липня було засновано Орден Героїв Небесної Сотні. Мінкультури проводило конкурс на відзнаку. Однак вийшло так, що більшості героям Небесної Сотні, які були в переліку, а це — 107 осіб, вручено вищу державну нагороду — герой України. Однак після 2018 року Офісом Президента перестали підтримувати ініціативу вшанування героїв. Тому питання до них, чому саме ці ініціативи не були підтримані?», — каже експерт.

За його словами, зараз все більше стає героїв російсько- української війни. Вони потребують активного відзначення пам’яті.

«Ми маємо десятки тисяч живих та загиблих героїв. Однак існує багато викликів, кого саме нагороджувати та за що? Крім того, існує певна бюрократична процедура. А ті, хто приймає рішення з вшанування, часто ховаються за цю процедуру. Часто повертаються документи, якщо вони не ретельно заповнені», — каже експерт.

Нагадаємо, що орден Героїв Небесної Сотні засновано 1-го липня 2014-го року. Перше нагородження відбулося 27-го листопада 2014-го, а останнє — 16-го лютого 2018-го. Усього нагороджено 4-х осіб. На фоні нерозслідуванних злочинів проти учасників Революції Гідності, непритягнення до відповідальності катів Майдану, знищення відповідної доказової бази така ситуація з орденом є ще одним свідченням того, що вся постмайданна влада намагається зробити все для того, щоб забути подвиг Героїв Небесної Сотні.