Українці внаслідок русифікації стали росіянами — експерт

Наші професори, починаючи з Києво-Могилянської академії будували цей «руський мир».

Роксана Харчук
Роксана Харчук

Про це під час ефіру заявила старший науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України Роксана Харчук.

«Багато літературознавців вважають, що немає української літератури до 1991 року, але це не правда. Адже це найінтенсивніший період в розвитку української літератури. Ті, хто прийшли у літературу у 80- х роках, категорично відмовилися від стилю соцреалізму. Їх творчість справила колосальний вплив на гуманитаристику завдяки свободі слова. Завдяки цьому зберігався демократичний устрій в українському суспільстві. А 90-ті роки в українській літературі стали гібридними. Всі наступні покоління мали на меті перебороти постколоніальний синдром. Література була не тільки високою. З’явилася масова література. Колосальні зміни відбулися в літературі для дітей. Почали виникати гібридизовані жанри. Почали з’являтися детективи у французькому стилі з елементами фемінізму. Водночас це психологічний реалізм. В 90-ті роки в Україні виник стиль, який називається постмодернізм. Були зруйновано соцреалістичні канони. Зараз в Україні намагаються зробити канони вільної літератури. Після чого прийшли до висновку в Україні можливий постмодернізм. Зараз же ми є свідками занепаду постмодернізму. Виникає література нової щирості. Війна в Україні показала, що не можуть бути всі коти сірими»,-каже експерт.

Вона підкреслила, що постмодернізм в Україні помер на Майдані.

«Виходило загнивання. Комфорт ототожнювався із щастям. Не було ніякої відмінності між добром та злом. Однак в Україні завжди була демократія. Це дуже добре видно з часів Кирила та Мефодія. Це було перше формування національної ідеї України. Однак, українці в наслідок русифікації стали росіянами. Це треба розуміти, коли ми говоримо, за що ми платимо таку високу ціну. Адже українці були причетні до створення монстра — московії. Наші професори, починаючи з Києво-Могилянської академії будували цей „руський мир“. Потім це продовжила козацька старшина. Вони фактично віддали українську автономію в замін на дворянство, яке їм дала Катерина ІІ. Потім з’явився поет Тарас Шевченко, який сказав, що Україна можлива. Хоча письменник Микола Гоголь казав, що Україна лежить в труні. Були заборони перевезення книжок через кордон, а маса селян взагалі була неосвіченою та не вміла читати. Їх виховували московські попи. До речі, Галичина відрізняється від Наддніпрянщини тим, що саме в Галичині була національна церква (греко-католики). Люди там також були неосвіченими, але священики почали виховувати народ», — каже експерт.

Вона підкреслила, що в 90-х роках Україну рятувала Чечня.

«Дві чеченські війни врятували тоді Україну. Однак ми не зробили висновки, не провели реформи, А тепер хочемо до НАТО та ЄС», — резюмує експерт.