В літературі зараз перевагу має документалістика — експерт

Підсумки XI Книжкового Арсеналу свідчать про те, що в літературі зараз перевагу має документалістика.

Підсумки XI Книжкового Арсеналу
Підсумки XI Книжкового Арсеналу

Про це під час ефіру заявила старший науковий співробітник Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України Роксана Харчук.

«Тобто щоденники, спогади, хроніки. На книжковому Арсеналі було представлено книжки про хроніки вторгнення рф в Україну. Там прочитується досвід Бучі, Ірпеня, та загалом Київщини, яка перебувала під окупацією та витримала всі ці випробування. Також щоденник Володимира Вакуленка, який загинув від рук російських окупантів. Автор встиг написати щоденник, перед тим, як його забрали російські окупанти. Раніше він брав участь у подіях на Майдані, де отримав поранення. Загалом він був дитячим письменником», — каже експерт.

За її словами, з 2014 року було написано близько 200 творів безпосередніми учасниками подій. Зокрема, про війну на Донбасі. Тепер і про повномасштабне вторгнення.

«Є літературознавці, які винятково займаються проблемами військової літератури. Раніше на Мистецькому арсеналі навіть відводилися окремі рядки для комбатанської літератури, тому що вона була не професійною. Тому що був конфлікт між професійними та не професійними письменниками. Зараз це змінюється. Адже людина, яка не була в окупації чи на війні, не бачила це на власні очі, не може написати достеменний твір, який буде вражати читача», — каже експерт.