Над нами досі тяжіють московські ідеологеми — незалежний дослідник історії

Раніше функції православної церкви були — затягти Україну під москву. На жаль, цю історичну правду чомусь обходять, але саме через це відбувся відкат феодалізму.

Сергій Коваленко
Сергій Коваленко

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Православ'я за часів Мазепи було носієм феодальної ідеології. Тобто віра в хреста була пристосована під нові реалії. Якщо носієм рабовласницької ідеології було язичництво, яке не протестувало проти того, що людина раб, це все сприймалося, як щось абсолютно природнє. Якщо ти потрапив у полон, то ти раб, а не людина. Хоча християнство першим сказало, що перед богом всі рівні — всі рабі божі. Тому язичництво зазнало ідеологічного краху. З’явилися нові реалії, людей ставало більше. Власне люди ставали цінністю, тому що з’явилися нові технології обробки землі. Однак християнство стало носієм феодальної ідеології. Так тривало до 15 -16 ст, коли почав з’являтися протестантизм і так далі. Віруючим самостійно дозволили читати та тримати Біблію в руках, раніше це можна було лише священикам. На жаль, православ’я у феодальній ідеології закостеніло. В Україні після 1596 року, коли було скасовано православну ієрархію в Україні, то низові віруючі з цим змирилися. Так почали утворюватися братства», — каже історик.

За його словами, протестантизм побудовано за принципом релігійної громади, з яких утворюється суспільство. Також почали утворюватися братські школи.

«А православна церква в Україні на той час стала збіркою церковних громад, яка мала свою систему освіти», — зазначає експерт.

Він підкреслив, що наша православна церква не покаялася за злочини, які вчинила проти власного народу. Зокрема, вона затягла військо Запорізьке під москву, через що відбувся відкат федодалізму.

Крім того, він підкреслив, що українська церква в своїй більшості дуже агітувала за москву.

«Молилася за московського царя, а не за Гетьмана війська Запорізького. Пройшло вже стільки часу, а над нами досі тяжіють московські ідеологеми. Історія досі не написана тверезо. Тому треба, щоб суспільство зрозуміло, що ж з нами відбулося з 18 ст, коли була спроба прогресивного прориву. Однак ми так і застрягли у придушеному стані. Тому ми повинні з нього вийти і йти вперед. З усвідомленням того, що ми були одними з перших, а не плелися у хвості цивілізації. У нас була хороша спроба вийти з цього та почати жити новим життям. Зараз все в наших руках», — резюмує Сергій Коваленко.