Людина повинна мати освіту та фах, — Голомша про роботу увʼязнених на шахті

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що в Україні увʼязнених почали долучати до роботи шахтарями. У Міністерстві юстиції переконані, що це матиме позитивний вплив на енергетичну безпеку країни.

В Україні увʼязнені почали працювати на шахтах
В Україні увʼязнені почали працювати на шахтах

Перший заступник Генерального прокурора у 2014 році Микола Голомша прокоментував такі нововведення для телеканалу i-ua.tv.

«В Україні війна, хоча, на превеликій жаль, оголосили воєнний стан замість стану війни, а це трохи різні речі. Взагалі, відповідно до стану війни, така повинність роботи передбачена. Тому що всі мають бути задійні для відбиття агресії, уся економіка повинна запрацювати на оборону сферу. Дуже багато людей виїхало, які здатні працювати, тому держава, Уряд вдаються до таких кроків. Я не вважаю це якимось порушенням, тому що зараз іде війна», — пояснив він.

На його думку, це дуже велика відповідальність, і вона повністю покладається на ініціатора.

«По-перше, для того, щоб людина була залучена до такої роботи, треба обирати тільки тих людей, у першу чергу, які мають уявлення про таку роботу. По-друге, це має бути відповідний всеобуч, який гарантуватиме безпеку людині й ефективну роботу на підприємствах. По-третє, має бути дотримання безпеки на виробництві», — наголосив перший ексзаступник Генпрокурора.

Рішення бувають інколи популістичними, але, за його словами, вони можуть бути продиктовані вимогою часу.

«Ми не є росією, яка злочинців бере до армії та кидає в атаку на мирних людей. Ми не є росією, яка людей не вважає за повноправне населення, а використовує їх на свій розсуд, особливо в злочинних намірах і діях. Ми є цивілізованою країною, яка повинна дбати про кожну людину, незалежно від того, чи вона відбуває покарання. Це також повноправна людина, яка є під захистом держави», — сказав Голомша.

Такі рішення, на його переконання, мають бути дуже системними та продуманими, а держава з великою відповідальністю має віднестись до них як до вимушеного кроку.

«Для того, щоб приймати таке рішення, воно має бути викликане гострою необхідністю. Якщо це викликане гострою необхідністю, треба цьому обгрунтування. Якщо навколо є люди без роботи, якщо навколо є цивільні, яких можна задіяти до цієї роботи, а вони не задіюються з метою якогось інтересу чиновництва, то це дуже легко повинно виправлятися відповідними гілками влади. Тому що у нас сьогодні парламентсько-президентська форма правління, є відповідний комітет Верховної Ради, який повинен поставити ці питання. Закони приймаються з ініціативи Уряду Верховною Радою, або рішення приймаються Кабінетом міністрів, також з ініціативи в Міністерстві відомств, але за погодженням цілого Кабінету міністрів. Якщо вимкнути нездоровий корпоративізм, котрий присутній інколи, то треба розібратись, чи є такий запит на залучення людей, чи є така необхідність, тому що ця робота має великі ризики для людей», — зазначив він.

Тому, за його словами, задіювати для такої роботи потрібно людей, які мають відповідні освіту та фах.

«Якщо такі парламентські або комітетські слухання в Кабінеті міністрів не проходять, до того має дуже прискіпливо віднестись громадськість і висунути свої міркування з цього приводу та свої вимоги. Тому що ув'язнені — це найбільш уразлива категорія суспільства, яка перебуває на перевихованні державою. Тому держава несе повну відповідальність за їхню безпеку та за дотримання їхніх прав», — підсумував Голомша.