Під час війни і 12 місяців після Держспецзв’язку є уповноваженим органом із захисту критичної інфраструктури, — Потій

За рішенням Президента України та Кабінету міністрів, під час війни та 12 місяців після закінчення воєнного стану Держспецзв’язку є уповноваженим органом із захисту критичної інфраструктури.

Олександр Потій під час 14-го Українського форуму з управління Інтернетом
Олександр Потій під час 14-го Українського форуму з управління Інтернетом

Про це повідомив заступник голови ДССЗЗІ (Держспецзв'язку) Олександр Потій під час 14-го Українського форуму з управління Інтернетом 17 листопада.

«Стосовно стратегії хочу нагадати, що Держспецзв'язку передала повноваження щодо регулювання та інформування державної політики електронних комунікацій. Я пам'ятаю, коли тільки прийняв цю посаду, у нас була перша чи друга конференція, і в спільноти було запитання, як Держспецзв'язку бачить передачу невластивих, тоді казали, функцій. Це стосувалося саме електронних комунікацій. Тобі це був просто цивільний зв'язок. Ми казали, що будемо працювати в цьому напрямку, а коли, відповідно, інший центральний виконавчий орган влади буде готовий прийняти це господарство, це буде зроблено. І ми це зробили», — сказав він.

Зараз, за його словами, Мінцифра є органом, який опікується цією галуззю, тоді як Держспецзв'язку займається лише регулюванням, хмарними послугами, а також бере участь у відповідних формуваннях політики щодо довірчих послуг.

«Це наша основана роль, вона полягає в координації, у кооперації функціональних і секторальних органів ньюоператорів, об'єктів критичної інфраструктури. Телеком-сфера, а саме надання фіксованого мобільного зв'язку й електронних комунікацій є життєвоважливою послугою. Це визначено й визнано відповідною постановою Кабміну. Мінцифри є тим самим секторальним органом, який опікується цією життєвоважливою послугою. Тому оператори таких послуг, відповідно до встановленого порядку, можуть провести ідентифікацію своїх об'єктів, тобто своїх підприємств, як об'єктів критичної інфраструктури за визначеною методикою. І через секторальний орган, тобто через Мінцифру, податися, відповідно, у секторальний перелік, а потім і в національний реєстр», — пояснив Потій.