Кожного року з карти України зникає приблизно 16−18 сіл, — експерт

Кожного року з карти України зникає приблизно 16−18 сіл. Водночас з повоєнної карти Німеччини не зникло ні одного села. Одна з причин — наявність сімейного фермерства, середнього класу.

Кожного року з карти України зникає приблизно 16−18 сіл, — експерт

Про це розказав директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

На його думку, усе, що відбувається з фермерством в Україні, — це демонстрація не європейського шляху розвитку господарства.

«Я за вільний облік землі. У землі не існує чистого ринку. Ринок завжди регульований у всіх країнах. Вільного ринку не існує. Є різні обмеження», — зазначив він.

За його словами, в Україні мав бути створений Фонд розвитку сільських територій, де можна було б підтримувати та реалізовувати різні програми ринку землі.

«Зараз кажуть: „ринок землі не зупинити“. Правильно, не зупинити, але по ходу ми забуваємо про інші аргументи. Мав бути створений Фонд гарантування кредитів для фермерських господарств. Він створений, але ще не почав роботу. Тобто коли відкриваються можливості купити, володіти 10 тисячами га, різні гравці мають різні можливості. Вони не в рівних умовах. Малий виробник не має доступу до кредитів купити цю землю, не має цих фондів, не має гарантування фонду. І практично це така дискримінація малого виробника», — сказав гість програми.

Корінець вважає, що в Україні викривлений ринок, оскільки люди забули про організуючу роль держави.

«Держава — це не тільки прийняття законів і контроль за виконанням, а ще й організатор, як кажуть, наших перемог чи програшів», — підсумував директор Асоціації.