Коли говорять, що на когось наручники наділи, це «хвіст ящірки», — Шишкін

Коли сьогодні помпезно говорять, що на когось наручники наділи, картинку зробили, це «хвіст ящірки». Усі ж знають, що буває з хвостом ящірки.

Віктор Шишкін у програмі "Чистка влади"
Віктор Шишкін у програмі "Чистка влади"

Про це сказав суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін у програмі «Чистка влади» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«З кожним роком усе гірше й гірше, усе гірше й гірше. СБУ когось затримують, НАБУ, а результат? Не будемо багато говорити про результат. Ми бачимо по запорізькій гуманітарці. А пройшло більше року. Ми не знаємо, що буде через 2 місяці. А ось вам той факт з гуманітаркою Запоріжжя. Там теж було десь півтора мільярда», — зазначив він.

За його словами, є тенденція, а результатів немає.

«Ніхто нічого не говорить. Півтора року! Що ми можемо зараз очікувати? У хлопців снарядів не вистачає. А снаряди он виявляються, де. І правильно хтось сказав, що такі оборудки без міністра оборони не обходяться. А де Резніков?», — наголосив гість програми.

Шишкін нагадав про справу, до якої був дотичний, — справа Олексія Пукача, якого звинуватили в організації вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

«Коли його судили за тою ще системою КПК радянського періоду, яка була адаптована до української Конституції, законодавства. Аж до прийняття нового Кодексу кримінально-процесуального судили його за старою системою, тому що сам злочин відбувся за старою. Я взагалі не люблю кримінальне законодавство. Я конституціоналіст. Але там було написано: за обов'язок суду після оголошення вироку запитати вже тепер засуджену особу „чи вам зрозумілий вміст вироку?“ І він повинен тоді сказати, що йому зрозуміло, все нормально, а якщо не зрозуміло — сказати, у чому не зрозуміло. І суд може 2−3 речення сказати для того, щоб щось було зрозуміло», — пояснив суддя КСУ у відставці.

Він додав, що тоді Пукач чітко сказав, що йому не зрозуміло.

«Він говорить, що буде зрозумілим, коли поряд зі мною на лаві підсудних будуть сидіти Кучма та Литвин. І виходить сьогодні так: арештовують шефа якогось департаменту по артилерійському озброєнні на снарядах, і ніхто нічого не говорить ні про заступника міністра оборони над ним, ні про міністра оборони. Це та сама ситуація з Пукачем», — підсумував Шишкін.