Ініціатива про відправку нардепів на війну є маніпуляцією — правозахисник

Проходження військових навчань нардепами та чиновниками є маніпуляцією та піаром.

Верховна Рада
Верховна Рада

Про це в коментарі заявив правозахисник Дмитро Павліченко.

«Відправити всіх нардепів на фронт треба було ще на початку військової агресії. Всі нардепи без виключення повинні були скласти мандати та піти воювати. Тому така ініціатива нардепа Арахамії — це маніпуляція та піар. Слуги народу замість того, щоб прийняти закон про зброю — лише піаряться. Чим будуть стріляти нардепи на звичайні українці, якщо немає зброї. Навіть, якщо вона у когось є, то без закону про зброю, вона знаходиться у незаконний спосіб. Тому сам з цього треба починати. Тому розмовами про навчання нардепів українців хочуть відволікти від інших питань, які важливі для всієї країни», — каже правозахисник.

Також він підкреслив, що в Україні досі не прийнято закон про стан війни.

«В Конституції зазначено, що президент має оголосити стан війни. Є два визначення закону або країна є агресором, або ж захищається. Саме на цьому і маніпулюють. Однак нардепи мають оголосити стан війни та негайно прийняти закон про зброю В Україні 10 років війна, а нам розповідають, що не можна видавати зброю, бо ми один одного постріляємо. В США немає війни, але там більше зброї на руках, ніж у нас у воюючій країні», — зазначає правозахисник.

На його думку, на вряд чи таку ініціативу будуть використовувати проти опозиційних нардепів, яких майже немає в парламенті, чи тих, хто не захоче голосувати за той чий інший законопроєкт. Адже в Раді монобільшість. Тим паче, що всіх нардепів планують відправляти на навчання.

«Нардепи мають не розповідати, що підуть на навчання разом зі звичайними українцями. А приймати закони, які допоможуть перемогти ворога. Яка може бути опозиція в парламенті, коли всі знали, що ексміністр оборони Резніков крав кошти ЗСУ. Він подає у відставку і йому всі аплодують, замість того, щоб його заарештували», — резюмує правозахисник.

На думку адвоката Ростислава Кравця, Арахамія таким чином вирішив трохи зняти напругу в суспільстві, яку створили Слуги народу завдяки дикій мобілізації. Однак не варто чекати, що нардепи підуть на війну чи їх хтось туди відправить.

«Вони собі зробили відстрочку від мобілізації, тому ніхто з них добровільно не піде. Якщо їх будуть відправляти на війну з громадянами, то вони зроблять довідку про непридатність та нікуди не підуть. Тому всі заяви Арахамії направлені на зняття соціальної напруги, яку вони самі створили в суспільстві. Все це популізм, щоб такі нардепи, як Безугла почала черговий хейт військового командування ЗСУ», — зазначає адвокат.

На його думку, для того, щоб всі чиновники та нардепи пішли на війну разом зі звичайними українцями, має бути політичне рішення.

«Наряд чи ми цього дочекаємося. Арахамія просто хоче продемонструвати іноземній пресі, що в українській мобілізації щось змінюється. Адже за кордоном дивуються тому, як влада відноситься до українців. Зокрема, що їх вважають за рабів у власній країні, замість захисту їх прав та свобод. Особливо обурює Захід мобілізація хворих та інвалідів. Тому Арахамія вирішив продемонструвати іноземцям, що не все так погано, як говорять українці», — каже адвокат.

До речі, Ще 17 «слуг» написали заяви на складання мандату. Арахамія каже про наближення «великої кризи». Однак на думку Р. Кравця, навряд чи цих нардепів чи інших, які не захочуть голосувати за ті чи інші законопроєкти вдасться шантажувати мобілізацією.

«Скоріш будуть чинити тиск на їх бізнес, ніж лякати мобілізацією», — резюмує

Нагадаємо, що Верховній Раді пропонують народним депутатам та державним службовцям пройти військові навчання. У парламенті вважають, що це може змінити ставлення українців до мобілізації.