Адвокат прокоментував відмову поліцейських йти воювати у штурмову бригаду «Лють»

Більшість копів, наразі, згідно з законодавством, заброньовані, тому мобілізувати їх можуть лише за згодою

До лав ЗСУ мають потрапляти професійні військові
До лав ЗСУ мають потрапляти професійні військові

Про це в коментарі заявив адвокат Ростислав Кравець.

«На сьогоднішній день більшість поліцейських заброньовані, тому направити їх у штурмову бригаду „Лють“ можуть виключно за їх згодою. Поки її немає, то ніхто їх за законодавством направити не може. Все інше — етичні аспекти. Адже поліцейським пропонують підтримати товаришів по службі в цій бригаді», — каже Р. Кравець.

За його словами, зараз люди почали більше цікавитися своїми правами та вивчати Конституцію.

«Однак ми бачимо, що на жаль, права громадян ігноруються. Сам закон про мобілізацію суперечить Конституції та правам людини. В першу чергу це стосується тих, хто здобуває освіту, а також тих, хто піклується про інвалідів. Однак депутати при прийнятті того чи іншого законопроєкту навіть уявлення немає, що там написано. Просто голосують не за власними переконаннями, а за зовнішньою командою. Саме таке враження складається у більшості громадян України», — каже адвокат.

За його словами, закон про мобілізацію треба було розробляти роками, а не зараз намагатися все вирішити.

«Вже два роки питання, щодо мобілізації з мертвої точки не рухаються. Нардепи зараз просто намагаються перекласти відповідальність щодо мобілізації на адміністрації, підприємства та громадян, замість того, щоб вести облік та регулювати питання пов’язані з мобілізацією та військовим обліком. Поки не зміниться ситуація з відношенням осіб, які за законом зобов'язані займатися мобілізацією та військовим обліком, нічого не зміниться, ситуація тільки погіршиться. Адже питання, щодо мобілізацій намагаються врегулювати коштом санкцій, арешту та блокування. Це не додає мотивації вступити до ЗСУ», — підкреслює адвокат.

На його думку, в першу чергу до лав ЗСУ мають потрапляти професійні військові. Однак, до армії краще брати представників силових структур, ніж пересічних громадян.

«Поліцейські підготовлені, вміють стріляти та поводитися зі зброєю. Ніж брати до ЗСУ осіб, які зброю тримали на військовій кафедрі або ніколи не тримали та не знають, як з нею поводитися. Тому це питання мають врегулювати керівники військово-політичного керівництва. Адже поліцейські також потрібні в тилу і мають займатися своїми обов’язками — підтримувати порядок. До цього питання треба підходити виважено, як і до економіки. Адже коли мобілізують ключових осіб, то діяльність без них фактично зупиняється і сотні людей залишаються без роботи, а держава без податків», — резюмує адвокат.