Підсумки Мюнхенської конференції: в ЄС готуються до зіткнення з рф

Є чітка підготовка до військового зіткнення з росією, в умовах, коли США можуть не стати парасолькою безпеки для Європи.

Експерт про підсумки Мюнхенської конференції
Експерт про підсумки Мюнхенської конференції

Про це в коментарі заявив політолог Віталій Кулик.

«Результати конференції — це песимізм загалом у питанні безпеки ЄС під гаслом, якщо не об’єднаємося, то програємо. Це означає, що є чітка підготовка до військового зіткнення з росією, в умовах, коли США можуть не стати парасолькою безпеки для Європи. На цей час у європейців немає чіткого бачення, що робити у цій ситуації. Всі моделі, які раніше існували — розвалилися. Адже раніше європейський проєкт існував на формулі безпекова парасолька від США та дешевий газ від росіян, а добробут — чисто європейська справа. Однак ця формула була зруйнована. російські енергоносії перестали існувати, як такі, а Європа розриває всі залежності від європейських енергоносіїв. У 2025 році буде припинено транзит газу, в тому числі і через Україну. З іншого боку американці після приходу Трампа, можуть знизити свою присутність у Європі. Тоді виникає питання, що робити європейцям чи є у них достатня спроможність для ефективної відповіді рф у випадку агресії. На разі у європейців немає відповіді, що робити і Мюнхенська конференція це підтверджує», — каже В. Кулик.

За його словами, у європейців є страх перед можливою війною з рф.

«Це породжує певний параліч волі. Адже вони не знають, що робити у разі перемоги Трампа на президентських виборах й призупини активності США у випадку агресії проти ЄС. Друге питання у європейців, що робити з власними збройними силами. Громадяни ЄС не дуже поспішають воювати. Це показують соціологічні опитування. Європейці покладаються на професійну армію та США. Тому європейці мають вирішити, що робити з власною армією, як вони будуть мілітаризуватися. Тобто, як швидко це відбудеться та як швидко Україна стане частиною мілітарної Європи. Адже, якщо ми не станемо її частиною, то війна перейде на територію Євросоюзу. Це чіткі висновки для України. Більше ніяких відповідей, крім підписаних угод з Францією та Німеччиною, Мюнхенська конференція нічого не дала», — підкреслює політолог.

За його словами, у Європи немає картинки майбутнього. Адже в ЄС не знають, як збільшити та зміцнити власну обороноздатність.

«Поки що є лінійні підходи до збільшення вироблення боєприпасів, модернізації танків та ВПКашних кластерів, але це не мобілізаційні плани та не перегляд нормативних документів з безпеки та не нова військова логістика. Бачу тут розгубленість європейців. Однак Європа завжди відрізнялася тим, що вони завжди довго запрягаються, однак достатньо швидко можуть їхати. Після цієї конференції може пройти небагато часу для того, щоб ми отримали бажані боєприпаси. До речі, є повідомлення, що президент Чехії знайшов для України майже мільйон боєприпасів. Також перезавантажується ВПК Німеччини для виробництва ро розконсервації леопардів. Тобто є процес спрямований на розв'язання фундаментальних проблем та чітких відповідей. Однак це питання політичної волі, яка поки що не проявлена. Мюнхенська конференція ще не дала чіткої відповіді, як це буде відбуватися», — резюмує політолог.