Чи залишатиметься Зеленський легітимним президентом і після 20 травня — відповідь експерта

Розмови про нелегітимність української влади, це глобальний план рф, щоб в короткостроковій перспективі посадити Україну за стіл перемовин.

В. Зеленський
В. Зеленський

Про це в коментарі заявив політолог Ігор Чаленко.

«У рф є інтереси розгойдати внутрішню політичну ситуацію у нашій державі. Також є тактичні інтереси опозиційних сил для того, щоб вийти на ситуацію, коли влада буде готова до якихось компромісних рішень. До прикладу, все частіше звучить тема переформатування виконавчої влади. Однак норми Конституції треба читати комплексно стосовно повноважень Президента, де наряду з тим, що президент обирається на 5 років, так саме є стаття 108, що президент виконує свої обов’язки до моменту вступу на посаду свого наступника. Тобто Конституція передбачає принцип безперервності влади», — каже І. Чаленко.

За його словами, заяви про нелегітимність В. Зеленського після 20 травня, б’ють по рейтингу президента.

«Таким чином буде сформовано тренд в плані його підтримки. Плюс це більше внутрішньо кулуарна боротьба. Саме цим хоче скористатися рф. Зокрема, там званим оголошеним Майданом-3. Однак питання нелегітимності влади більш комплексне з точки зору пропаганди, ніж питання саме нелегітимності Зеленського. Адже та сама аргументація може звучати і до Ради, починаючи з 29 серпня 2024 року, коли минає 5 років з першої сесії нинішнього скликання парламенту. Ми вийдемо на ситуацію, коли восени пропаганда рф буде кричати, що українська влада нелегітимна. А визнає росія легітимним тільки експрезидента України В. Януковича. Тобто це глобальний план, щоб в короткостроковій перспективі посадити Україну за стіл перемовин з рф», — підкреслює І.Чаленко.

Він підкреслив, що КСУ має приймати рішення щодо виборів президента 12 голосами.

«Нагадаю, що у нас станом на сьогодні 5 вакантних місць. Тому є питання, наскільки оперативна судді дадуть відповідь на це питання. Була інформація, що нібито ОП готує подання, але за іншими чутками його не буде. Тому з’явилося повідомлення від ЦВК, яке зі своєї дзвіниці потрактувало українське законодавство, включно з Конституцією. Однак подання до КСУ в нинішній ситуації було б логічним для того, щоб закрити всі питання. Однак зараз йде складна робота для збереження внутрішньо-політичної стабільності в умовах наростання цього тиску, щодо легітимності Зеленського», — резюмує І. Чаленко.

Нагадаємо, що ЦВК повідомило, що жодних питань до легітимності президента України Володимира Зеленського після 20 травня немає. Він керуватиме державою до завершення режиму воєнного стану.