Чорні зброярі продавали криміналітету «трофейну» російську зброю та вибухівку — СБУ

Служба безпеки і Національна поліція запобігли продажу зброї та боєприпасів представникам кримінальних кіл у трьох регіонах України.

Чорні зброярі продавали криміналітету «трофейну» російську зброю та вибухівку
Чорні зброярі продавали криміналітету «трофейну» російську зброю та вибухівку

Серед вилученого у зловмисників — понад 60 кг вибухівки, снайперська зброя, а також великокаліберні кулемети та новітні автомати російського виробництва.

Так, на Харківщині:

«на гарячому» затримано місцевого ділка, який намагався продати криміналітету цілий арсенал бойових засобів ураження.

Зловмисник зберігав зброю у підземному схроні, який облаштував у лісопосадці в деокупованому Ізюмському районі.

Під час огляду схованки виявлено:

декілька ящиків з тротилом та пластидом;

снайперську гвинтівку Драгунова;

боєприпаси до гранатометів та протитанкового ракетного комплексу «Фагот»;

понад 13 тис. набоїв різного калібру.

За даними слідства, виявлені зразки озброєння фігурант звозив до тайника з місць колишнього базування російських військ під час боїв за Харків.

Під Києвом:

виявлено ще декілька прихованих арсеналів зброї, які залишили окупанти, втікаючи зі столичного регіону. Перша схованка знаходилась у покинутому гаражі в одному зі звільнених селищ Бучанського району.

При огляді приміщення там виявлено російський БРДМ з великокаліберним кулеметом.

Крім цього неподалік, у підземному схроні, знаходилося понад 150 пострілів до гранатометів та 15 бойових гранат російського виробництва.

Як встановило розслідування, схрони виявили двоє мешканців, які потім вирішили продати знайдене озброєння криміналітету.

На Дніпропетровщині:

затримано місцевого жителя, який намагався підпільно продати ручний кулемет Калашникова. Фігурант підшукував потенційних клієнтів серед представників кримінальних кіл, з якими підтримував зв’язки.

При цьому зловмисник не збирався обмежуватись продажем тільки одного кулемета. Під час обшуку в його квартирі та мінівені було знайдено:

2 автомати АК-74;

4 бойові гранати і понад 1,3 тис. набоїв різного калібру.

Наразі всім фігурантам повідомлено про підозру за ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами). Зловмисникам загрожує до 7 років тюрми.

Після проведення процесуальних дій усі вилучені засоби ураження будуть передані на потреби Збройних Сил України.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в м. Києві та Київській, Харківській і Дніпропетровській областях за процесуального керівництва органів прокуратури.