Ветеран прокуратури України розповів, чому корупціонери продовжують наживатися на війні

Безкарність корупціонерів породжує корупцію. Якщо держава не може забезпечити невідворотності покарання, то гріш їй ціна.

Анатолій Маркевич
Анатолій Маркевич

Про це під час ефіру заявив ветеран прокуратури України, полковник юстиції запасу, адвокат Анатолій Маркевич.

" Для того, щоб хтось розслідував справи ТОП- корупціонерів, які наживаються на ЗСУ та розкрадають бюджетні кошти, треба давно створити військову поліцію. Тоді не було проблем, якби ДБР передала всі ці справи військовій поліції. Тоді у ДБР було б більше часу та можливостей займатися ТОП-посадовцями. А так їх увага розмивається між всіма і ТОП посадовці отримують менше уваги, на жаль. Тому в Україні якнайшвидше мають створити органи військової юстиції. Всі передумови для цього є", — каже А. Маркевич.

За його словами, безкарність корупціонерів породжує корупцію.

«Ще з часів стародавнього Риму головний принцип кримінальної відповідальності невідворотність. Якщо держава не може забезпечити невідворотності покарання, то гріш їй ціна. Так само, як і системі юстиції. Адже українські посадовці розуміють, що фактично немає кому їх ловити за руку. Раніше військова прокуратура відігравала роль опудала. Зокрема, що прийде військовий прокурор та схопить за руку. Зараз військовий прокурор фактично не має права проводити досудове розслідування. Його у військах проводять хто завгодно: ДБР, НАБУ, поліція, а у 7 няньок дитя залишається без ока. Саме через розпорошеність цієї боротьби та відсутності в Україні органів військової юстиції, яка включає в себе військову поліцію, яка має розслідувати кримінальні злочини, військову прокуратуру, яка має забезпечувати публічне обвинувачення та в ідеалі військових судів, які б судили за вчинення воєнних злочинів. Без створення такої системи військової юстиції безкарність буде породжувати нові та більш зухвалі корупційні злочини. В том числі в Міноборони та інших органах військового управління», — зазначає А. Маркевич.

За його словами, корупція заважає перемозі над ворогом.

«Бюджетні кошти, які виділяються на військові потреби, не доходять до військових. Не задовольняються їх потреби. Зокрема, немає належної кількості дронів, озброєння, немає продовольства та достатньої кількості речового майна. Друга шкода — суто моральна. Адже бійці на передку читають, як багатіють військові комісари, керівники територіальних центрів, члени військових лікарських комісій, які отримують мільйонні кошти. Це морально руйнує свідомість людей, які воюють та захищають нас», — резюмує А. Маркевич.