Чому перша Конституція названа на честь Пилипа Орлика та досі є актуальною

Сьогодні, 5 квітня 1710 року, формально день прийняття першої Конституції України, оскільки Військо Запорозьке й було прообразом української держави, своєрідна перехідна форма держави від Русі до модерної України.

Саме в Конституції Пилипа Орлика вперше ми побачили  теорію поділу державної влади на три гілки влади
Саме в Конституції Пилипа Орлика вперше ми побачили  теорію поділу державної влади на три гілки влади

Про це в коментарі заявив Суддя Конституційного Суду (КСУ) у відставці Віктор Шишкін.

«Ми називаємо цей документ саме Конституцією Пилипа Орлика, а не Війська Запорозького, тому що так заведено. Називати документ іменем гетьмана того періоду. Так традиційно склалося. Ми кажемо Конституція Сталіна 1936 року, або Конституція Брежнєва 1977 року. Тому документ називається іменем керівника. А Пилип Орлик мав значне відношення до розробки цієї Конституції. Зокрема, що ці напрацювання були в той період, коли він був помічником, а потім військовим писарем при гетьмані Мазепі. Його листування, як і листування Мазепи кінця 17 сторіччя, та всі інші роздуми, потім фактично сформувалися у норми, які потім були фактично запроваджені в Конституції Пилипа Орлика. До речі, Військо Запорозьке це не зовсім військо, як ми розуміємо сьогодні. Це фактично назва держави Україна, яка тоді називалася Військо Запорозьке. До речі, саме в такому аспекті з Військом Запорозьким укладали договори Кримські хани, Османська імперія та також Річ Посполита», — каже В. Шишкін.

Він підкреслив, що саме Конституція Пилипа Орлика була унормованою на державному рівні.

«Саме в ній вперше ми побачили теорію поділу державної влади на три гілки влади. Зокрема, в тексті було сказано, що є влада гетьмана, тобто президента, є влада Ради старшини — парламенту, а також гетьманських військовий суддя був незалежний від гетьманської влади. Ніхто не міг права втручатися в його діяльність.

На питання чи доцільно порушувати питання сучасного нашого державотворення від держави Військо Запорозьке, а не від УНР і та інше Віктор Шишкін відповів наступне.

«Думаю, що така думка має право на життя. Не готов з нею погоджуватися, або заперечувати, бо це не вирішується одномоментно. Тому треба проводити відповідні дискусії, вислухати осіб, які володіють міжнародним правом, подивитися, які підписані угоди на міжнародній арені. Зокрема, які суб’єкти міжнародного права були зафіксовані у той період. Вони не знайшли відгуків, але могли бути зафіксовані. Ми ж говоримо про Конституцію Польщі Речі Посполитої 1790 -х років. Однак ця Конституція не була реалізована. Ми можемо говорити, що державне утворення, як Військо Запорізьке могло бути суб’єктом міжнародного права та суб’єктом внутрішнього права. Таким чином треба проводити серйозні дискусії та дослідження й аналіз фахівців різного напрямку. Однак така ідея для пропозиції та дискусії цілком можлива», — підкреслює Шишкін.

При цьому Суддя Конституційного Суду у відставці підкреслив, що наша влада не дотримується сучасної Конституції.

Нагадаємо, що Сьогодні, 5 квітня, виповнилося 314 років від дня укладення першої української Конституції. Її ще називають «Конституція гетьмана Пилипа Орлика.