Експерт порахував, якою має бути мінімальна зарплата в Україні

Якщо комуналка обходиться в 2−3 тисячі гривень, то мінімальна зарплата має бути 5−6 разів більше цієї суми.

якою має бути мінімальна зарплата в Україні?
якою має бути мінімальна зарплата в Україні?

Про це в коментарі i-ua.tv заявив фахівець з ринку праці та трудових відносин Сергій Кондрюк.

«Якщо ми говоримо, що мінімальна зарплата, яка тепер становить 8 тисяч, то треба розуміти, це добре порівняно з чим? Зокрема, порівняно зі змінами ВВП чи порівняно з зарплатою депутата чи керівника Укрпошти? Напевно чіплятися до цифри 8 тисяч алогічно. Тому треба відповісти, який кошторис цих 8 тисяч. Гемтанцев бреше, що мінімальна зарплата — гроші, які на руки отримує людина. Адже з людина автоматично сплачує 1600 грн податків, а також військовий збір. Тому від 8000 треба одразу забрати 19,5%. По-друге, це вартість грошей. Тому Гетманцев, який рахує все до копійки, мав би разом з нардепкою Третяковою з комітента соцполітики, надати кошторис, що сьогодні уявляє мінімальна зарплата в Україні», — каже експерт.

За його словами, є певні критерії щодо визначення мінімальної зарплати.

«Людині, яка отримує мінімальну зарплату, працюючи весь місяць, має вистачити коштів на оплату комуналки, не звертаючись до держави за житловими субсидіями. Таким чином мінімалка має бути такою, щоб видатки на комуналку складали не більше 15−20%. Якщо комуналка обходиться в 2−3 тисячі гривень, то мінімальна зарплата має бути 5−6 разів більше цієї суми. Тобто вона має бути вищою за 15 тисяч грн після оподаткування. Крім того, за Конституцією, кожна людина має заробляти кошти, яких достатньо на харчування, житло та утримання родини. Таки чином можна порахувати — якщо людина буде виплачувати іпотеку з мінімальної зарплати, навіть 40 років, можемо вираховувати скільки це буде коштувати. Саме ця цифра буде значно вище, ніж 15 тисяч грн», — підкреслює експерт.

Він наголосив, що мінімальна зарплата — це собівартість праці.

«Людина має відновити всі видатки, які вона несе протягом всього трудового місяця і ще мати прибуток. Крім того, мінімальна зарплата має витрачатися не тільки на самого працівника, а і на його дитину. Тому мінімальна зарплата має бути, як мінімум вдвічі більше за 8 тисяч гривень. І коли нам кажуть, що підвищення мінімалки тягне за собою підвищення штрафів — це грубе обдурення українців. Немає жодного взаємозв’язку крім дурості нардепів. Україна йде до ЄС, а відтак всі європейські соціальні стандарти мають виконуватися. Влада має шукати шляхи їх виконання», — резюмує С. Кондрюк.

Нагадаємо, що за словами нардепа від Слуги народу Д. Гетманцева, загалом підвищення мінімальної зарплати торкнеться не лише нового рівня базової зарплати, а й низки інших виплат, зокрема допомоги безробітним та компенсацій роботодавцям за працевлаштування громадян. З огляду на це, зростання «мінімалки» матиме позитивний вплив на приватне споживання, а отже — на відновлення економіки загалом.

Він зазначив, що загалом цьогоріч мінімальна зарплата зросла на 19,4%. Враховуючи низьку інфляцію, це частково компенсує втрати у реальній «мінімалці» у попередні два роки.