Чому в ПАРЄ визнали рпц інструментом кремлівської пропаганди, а в Україні ні

Рішення ПАРЄ визнати президента рф володимира путіна нелегітимним, а РПЦ — «інструментом кремлівської пропаганди», є більш символічним. Однак це сигнал для певних країн.

визнання в ПАРЄ путіним нелегітимним дуже важливо для ЄС.
визнання в ПАРЄ путіним нелегітимним дуже важливо для ЄС.

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Це дає можливість згадувати путіна в тому числі і в офіційних документах нелегітимним.

Зокрема, документів, які будуть стосуватися запровадження нових санкцій проти рф або ж притягнення певних осіб до відповідальності. Плюс це додаткова можливість для України використовувати ці аргументи при прийнятті тих чи інших рішень", — каже І. Рейтович.

Він підкреслив, що визнання в ПАРЄ путіним нелегітимним дуже важливо для ЄС.

«Оскільки рано чи пізно в тому ж Європарламенті та Єврокомісії прийдеться приймати рішення, як комунікувати з людиною, яка називає себе президентом рф. І вони зможуть вживати термін нелегітимний у всіх документах», — каже політолог.

На його думку, визнання ПАРЄ російську православну церкву інструментом кремлівської пропаганди є сигналом для певних країн.

" Для Литви, Латвії, Естонії та деяких інших, де діють православні церкви, які мають чи мали зв'язки з РПЦ. Для них це буде сигнал максимально ці зв'язки обрубати та мінімально з ними комікувати. Інакше вони будуть притягнені до відповідальності. А в Україні ми не можемо це зробити через те, що у нас є певна частина нардепів, які виступають проти цього, бо є парафіянин російської церкви. Вони бояться робити кроки, щодо визнання РПЦ та московського патріархату «інструментом кремлівської пропаганди», бо бояться електоральних наслідків. В них не буде можливості бути переобраними та займатися політичною діяльністю. Є певні побоювання і у влади, яка поки не знає, як буде розвиватися ситуація. Треба буде приймати непопулярні рішення, а вони думають про рейтинги та не хочуть їх примати. Зокрема, це рішення, щодо виселення представників певних конфесій з тих чи інших храмів", — каже політолог.

За його словами, рано чи пізно в Україні визнають, що РПЦ та московський патріархат є «інструментом кремлівської пропаганди».

«Наразі нардепи це максимально відкладають, кажучи, що є більш актуальні питання, а це питання ігнорують», — резюмує І. Рейтович.