Енергетика повинна бути повністю націоналізована — Новак

Зараз забирають власність у російських власників на території України. Наших українських власників також треба буде просвітити рентгеном.

Андрій Новак
Андрій Новак

Про це під час ефіру заявив голова комітету економістів України Андрій Новак.

«У нас після кожних політичних виборів, коли відбувається зміна влади, це призводить до змін власності там, де можливо. Зараз є можливість забрати власність воєнним шляхом. Зараз забирають власність у російських власників на території України. Наших українських власників також треба буде просвітити рентгеном. Чи не здавав той, чи інший власник державні інтереси та куди вивів кошти. Тут мають працювати правоохоронні органи. Наведення ладу має бути лише на законних обставинах. Енергетика повинна бути повністю націоналізована. Все це має бути безоплатно. Тобто держава не має платити гроші власникам, які роками заробляючи для себе, виводили гроші через офшори. Однак це має бути на законних рішеннях судів», — каже А. Новак.

На його думку, жоден громадянин не погодиться, щоб Україна перетворилася на Гондурас.

«Ми хочемо мати європейський рівень життя. Ідеально це західноєвропейський, але навіть якщо це буде східноєвропейський рівень, наприклад, Чехії, ніхто з українців не буде проти. Однак досягти такого рівня життя не можна суто аграрною економікою. Адже якщо економіка України тільки аграрна це знак рівності, що це бідна країна. Тільки високо індустріальна країна є розвиненою. Тоді в ній високий рівень життя. Адже майже вся додана вартість зроблена на своїх заводах. У нас є багато землі та чорнозему, тому ми можемо ще бути і аграрною. Але це лише бонус. А якщо наша мета дешева робоча сила, то давайте почнемо з мінімальної зарплати президента, голови уряду та членів наглядових рад на держпідприємствах», — зазначає А. Новак.

На його думку, ми повинні йти від зворотного.

«Якщо хтось думає, що інші країни виробляють, щось краще та більше, то, а Китай взагалі виробляє більше та дешевше, і йти такою логікою, то треба буде закрити всі заводи, фабрики та підприємства. Тому треба йти шляхом, яким раніше пройшли інші країни. Його називають економічне диво. Це Японія, Південна Корея та західна Європа після Другої світової війни. Це як спорт — ставити максимальну ціль стати чемпіоном. І маємо ставити економічні цілі та йти до них»,-резюмує А. Новак.