Від Коломойського до Єрмака: на що натякає новий склад наглядової ради «Укрнафти» та «Укртатнафти»?

8 листопада в ЗМІ та соцмережах ширилися повідомлення та скриншоти документів про призначення нового складу наглядової ради «Укрнафти» після того, як це підприємство, що контролювалося Ігорем Коломойським, було передане в управління держави.

Від Коломойського до Єрмака: на що натякає новий склад наглядової ради «Укрнафти» та «Укртатнафти»?

Про це повідомляє видання enkorr із посиланням на джерело в уряді.

Зокрема, зі слів співрозмовника видання, до наглядової ради «Укрнафти» увійшли:

  • Бойко Наталія Андріївна;
  • Тапанова Роза Асхатівна;
  • Грибан Олександр Олександрович;
  • Гота Андрій Олегович;
  • Абрамович Дмитро Васильович.

Акціонери вивели зі складу наглядової ради Миколу Гавриленка, Владислава Воловика, Максима Вітика, Олену Макеєву, Андрія Бойцуна й Олега Мозгового як представників від «Нафтогазу», а також Яну Мануілову, Вікторію Силенко, Миколу Почапського, Андрія Процика та Павла Загороднюка — від міноритарних акціонерів.

Новий склад наглядової ради Укрнафти
Новий склад наглядової ради Укрнафти

Разом із цим до наглядової ради «Укртатнафти» були призначені:

  • Сафаров Фарід Каміл огли;
  • Батова Ольга Ігорівна;
  • Іллін Арсен Валерійович;
  • Смолін Андрій;
  • Павлов Дмитро (у відкритих джерелах інформація відсутня).

Раніше в наглядову раду «Укртатнафти» входили Євген Бакулiн, Валентин Франчук, Едуард Швидкий, Костянтин Бородiн, Олександр Лазорко, Ігор Коломойський, Сергiй Глушко, Геннадiй Боголюбов, Олександр Ярославський і Михайло Кiперман.

Ми розібралися, хто ці люди, чи мають вони якесь відношення до зазначених підприємств і до чого тут Єрмак.

Наталія Бойко

Радник прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Член наглядової ради НАК «Нафтогаз України», яка оголосила демарш після призначення керівником компанії Юрія Вітренка.

Обіймала посаду радника адміністрації президента, була проєктним менеджером Національної ради реформ. При цьому вона займалася реформуванням енергетики.

Працювала заступником міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції з лютого 2017 до осені 2019 року.

Роза Тапанова

Керувала та була одним із засновників адвокатського об’єднання «Міжнародна юридична компанія», серед бенефіціарів компанії — голова Офісу Президента Андрій Єрмак.

У квітні 2021 року постановою Кабінету міністрів України Розу Тапанову призначено членом наглядової ради Ощадбанку, використано квоту уряду. Вона змінила Тараса Кириченка, раніше звільненого з посади.

Експерт та юридичний радник у міжнародних проєктах кредитування за участю МФО, має досвід роботи з директивними документами та фінансовими інструментами ЄБРР.

Є в.о. директора Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр».

У фірмі ТОВ «Ріпауер» її партнером був Рамзес Рузієв, який у 2016 році згадувався як «старший банкір ЄБРР» серед учасників форуму разом з Наталією Бойко.

Олександр Грибан

Заступник Міністра економіки України.

У вересні 2022 року Національне агентство з питань запобігання корупції склало на Грибана адміністративний протокол через конфлікт інтересів і ненадання інформації. Зокрема, він одночасно працював на державній посаді та входив до складу виконавчих органів низки прибуткових підприємств.

ЗМІ також повідомляли про обшуки у Грибана наприкінці жовтня по справі НАБУ щодо корупції в розподілі гуманітарної допомоги під час вторгнення.

Працював на керівних посадах у провідних інвестиційних організаціях, зокрема Директором інвестиційної компанії Concorde Capital та одним з керівників українського підрозділу Міжнародного фонду прямих інвестицій Amstar зі штаб-квартирою в США, активи під управлінням якого складали на момент його зайнятості понад $ 3 млрд.

У червні 2021 року призначений позаштатним радником Міністра інфраструктури України.

Брав участь у підготовці міжнародних позик «Укравтодору», розробці стратегії державно-приватного партнерства, підготовці та реалізації міжурядових угод, переговорах з МФО щодо фінансування масштабних інфраструктурних проєктів в Україні.

Співавтор ряду змін до законодавчих актів України.

Андрій Гота

Керівник Кабінету керівника Офісу Президента. Голова Комісії при Президентові України в питаннях помилування.

Також є членом наглядової ради держкомпанії «Центренерго», де представляє Фонд Держмайна, який до літа 2022 очолювала Ольга Батова.

З 2015 по 2020 рік був головним спеціалістом-першим секретарем з економічних питань у Посольстві України в США.

Працював керуючим справами Київської міської ради, першим заступником Голови Державного комітету регуляторної політики та підприємництва за часів Михайла Бродського.

Дмитро Абрамович

Був першим заступником Міністра інфраструктури до червня 2021 року, поки міністром не став Олександр Кубраков, що на той момент входив у команду заступника голови Офісу Президента Кирила Тимошенка.

Фарід Сафаров

Заступник міністра енергетики по цифровізації, виконує завдання міністра Германа Галущенка.

Підписав листа про відсутність конфлікту інтересів у ще одного заступника міністра енергетики Миколи Колісника для призначення головою ОГТСУ, що суперечило принципам корпоративного управління.

До Міненерго працював у Міністерстві інфраструктури разом з Дмитром Абрамовичем.

Ольга Батова

З лютого по серпень 2022 року в. о голови Фонду державного майна України.

З грудня 2021 року обіймала посаду першого заступника голови фонду Держмайна Дмитра Сениченка.

Арсен Ільін

Член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

У 2019−2020 роках був директором ПрАТ «Карпатська рудна компанія», яка займається добуванням руд кольорових металів, і ТОВ «Західна геологорозвідувальна компанія». Обидві входять до групи кіпрської групи Avellana Gold — єдиного золотовидобувного виробництва в Україні.

У 2010−2016 роках працював у філії російського ВТБ банку в Києві.

Андрій Смолін

Керівник українського представництва тієї ж Avellana Gold. Ця компанія належить американцю Браяну Севеджу. У 2016 році вона отримала контроль над Мужіївським золоторудним родовищем у Карпатах. До неї це родовище контролював донеччанин Валерій Бредихін, бізнес-партнер Віталія Захарченка — міністра МВС часів Віктора Януковича.

Окрім цього, компанію «Укрнафта», акції якої було примусово вилучено у колишніх власників і передано Міністерству оборони, може очолити колишній гендиректор WOG Сергій Корецький. До жовтня 2018 року був генеральним директором WOG. Потім займався власним бізнесом. Досі «Укрнафту» очолював Олег Гез.

Довідка

Як повідомлялося, стратегічно важливі підприємства ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта», АТ «Мотор Січ», ПрАТ «АвтоКрАЗ» і ПрАТ «Запоріжтрансформатор» передано в управління Міноборони до завершення воєнного стану.

«Згідно з вимогами закону, акції (підприємств — ред.) буде або повернуто власникам, або відшкодовано їхню вартість», — зазначила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, рішенням якої акції було відчужено на користь держави.

НАК «Нафтогаз України» належали 50%+1 акція «Укрнафти», ще 42% володіли компанії групи «Приват» Ігоря Коломойського та його партнерів. «Приват» здійснював операційний контроль над «Укрнафтою» з лютого 2003 року.

«Укртатнафта» володіє найбільшим НПЗ у Кременчуці. Понад 56% акцій належали структурам групи «Приват» і Олександра Ярославського, 43% акцій перебували у власності НАК «Нафтогаз України».

Тож більшість із членів наглядової ради знайомі одне з одним, пов’язані з Офісом Президента чи мають сумнівну репутацію.