Влада — українцям: єднаймося! А на яких умовах і з ким?

Час поступово розставляє все на свої місця. У повній мірі стосується це й популярних гасел.

Те, що запалювало, надихало колись, в результаті багаторазового використання та ще й нечистими на руку ділками, перетворюється в банальний штамп, такий собі словесний прийом «від ювілею — до ювілею». І от коли представники влади говорять про необхідність єднання, ми звичайно погоджуємося, але мимоволі виникають питання: а кого, з ким і на яких умовах? Свої відповіді на них будемо шукати разом з громадським діячем Олексієм Якименко.

На сьогодні фактично склалася така ситуація, що українці вимушені вести війну з корумпованою державою за власне гідне майбутнє. Про це під час ефіру заявив громадський діяч Олексій Якименко.

«Українців зараз об’єднує ненависть до рф та боротьба з ворогом. Ми не воюємо з державою, бо боїмося зламати єдність між собою та програти ворогу. Саме це заводить українців у певний ступор щодо бачення свого майбутнього. У країні страшна корупція, однак влада забороняє, щоб українці її критикували, щоб продовжувати володарювати та наживатися на війні. А інформація про розкрадання бюджетних коштів, про наживання на війні не має доходити до народу, щоб не руйнувати єдність (як її розуміє влада). Митникам, податківцям, чиновникам просто кажуть: робіть це тихіше, але не забороняють робити. Тож завдяки чому буде змінюватися система? Тому реформи та єдність — рубікон, який ми маємо ще перейти», — каже О. Якименко.

Своєю чергою, головний редактор i-ua.tv Володимир Тетерук зазначив, що поки одні воюють, інші багатіють. «Тож хто з ким має єднатися — кріпосники з кріпаками? Крім того, впертість влади щодо того, щоб не дати людям зброю, говорить про те, що влада, закликаючи до єдності, демонструє панічний страх перед своїм народом. Вона боїться озброєного народу. Вона намагається переконати українців, що вони недолугі і якщо їм дати зброю, то вони неодмінно перестріляють один одного. Це повна дурниця. Сьогодні на руках в українців близько 100 тисяч розданих стволів і жоден з них не був використаний зі злочинною метою. Громадянин повинен мати право володіти зброєю. Якщо людина позбавлена такого права, то вона не громадянин, а раб або холоп.», — підкреслює В. Тетерук.

Крім того, за словами, О. Якименко, українцям треба постійно придумувати, як себе не ототожнювати з державою. Тобто українці фактично вимушені дистанціюватися від власної держави.

«З одного боку оберігати країну від зовнішнього ворога, а з іншої сторони постійно боротися з перешкодами, які створює влада. Лозунг про те, що народ та влада єдині вже піддано сумніву. Думаю, що в 1991-му році ми не докладали достатньо зусиль для того, щоб відбулася наша справжня незалежність», — резюмує О. Якименко.