Еволюція наукових видань, журналів та публікаційної активності в Україні

Наукові публікації — це продукти наукової діяльності, які мають окрему інфраструктуру наукових видань, журналів для поширення та ознайомлення зацікавлених осіб із результатами прирощення знань.

На початку Нового часу, тобто декілька століть тому, вони існували у формі обміну думками у листах між провідними науковцями з можливістю додавання нових повідомлень. Пізніше така форма перетворилася на наукові журнали, які курувалися авторитетними вченими та видавалися із певною періодичністю.

Глобалізація та розвиток інтернету додав динаміки та об’ємів науковим публікаціям. Нині — це колосальна за розмірами сфера. Так, з 1665 по 2009 рік за даними дослідження університету Отави було оприлюднено близько 50 млн наукових статей. Щороку ця кількість зростає на 4%. Тобто зараз ця величина становить близько 74 млн публікацій. У проміжку між 2008 та 2018 роком щорічна кількість публікацій зросла із 1,8 млн до 2,6 млн і продовжує зростати.

Як еволюціонувала сфера наукових публікацій за останні двадцять років у світі та в Україні, про її особливості, дисбаланси та шанси поговоримо із Сергієм Козьменком, доктором економічних наук, професором, експертом у сфері наукових публікацій, видань та журналів.