Українські військові та інструктори НАТО перетягуватимуть канат

Продовження військових змагань у «СПАС — 23» запланували на червень. Тамтешня місцевість нагадує маленький Крим і знаходиться на кордоні з агресором. Нехай він бачить наші повноцінні військові змагання із представниками НАТО.

Українські військові та інструктори НАТО перетягуватимуть канат

Мандрівка найвищою вершиною України, відпочинок у гірському будиночку, змагання та встановлення штандартів — усе це заплановано на 23 — 26 січня. У сходженні братимуть участь чотири команди: українські військові, інструктори з Північноатлантичного Альянсу, добровольці та ветерани АТО і рятувальники з Рахівського відділу ДСНС. Переможці змагань отримають «Кубок Пам’яті загиблих Героїв України „Небесна сотня“ та загиблих військовослужбовців 128-ї Закарпатської бригади». Захід називатиметься «Україна — стратегічний партнер НАТО заради миру та безпеки».

Українська військова організація «СПАС — 23» двічі на рік організовує сходження на Говерлу вже десятиліття. Третій рік поспіль це відбувається докупи з представниками НАТО. Змаганням та сходженню на гору сприяє та допомагає полковник ЗСУ Микола Журавель. Старт гірського маршруту розпочнеться 24 січня, о 5-й ранку.

— У минулому, 2021 році наш захід називався «Загартований війною», він відбувався у лютому, — розповідає лідер «СПАС — 23» Володимир Волков. — Тоді до нас доєдналося 17 інструкторів Альянсу, із них подолали 90% вершини тільки 6 осіб. Їм треба було залишитися, не доходячи 700 метрів до піку, бо такі до них вимоги. Тим паче температура на горі була — 25 градусів і дув вітер. Наші військові піднялися, заспівали Гімн України, встановили штандарти, зафіксували факт підняття та свою перемогу над вершиною і повернулися назад. Усе слава Богу. Усі повернулися здорові та неушкоджені. Потім забрали тих, хто лишився у будиночку, на підніжжі гори. Далі ми зустрічалися з територіальними громадами Закарпаття, з керівництвом ЗСУ і країни. Подібні сходження йдуть на максимальне укріплення стосунків між Україною і НАТО. До речі, півторахвилинний ролик про нього з’явився на сайті Північноатлантичного Альянсу.

У цьому році запланували змагання із військового багатобор’я. Після повернення з Говерли, учасники сходження зустрінуться у селищі Ясіня, неподалік від будинку культури, о 13:00. Там можна буде подивитися, як інструктори НАТО, наші військові, рятувальники та добровольці перетягують між собою канат. 28 січня учасники сходження їдуть у спорткомплекс університету імені Драгоманова. Там, за участі інструкторів з НАТО відбудеться семінар з рукопашного бою. Українці продемонструють західним колегам свої можливості з айкідо, самбо, та інших спортивних мистецтв.

— Наші заходи закладають постійно діючий формат військових змагань. Там буде 5 дисциплін, — розповів Володимир Волков.

Продовження військових змагань у «СПАС — 23» запланували на червень. «Плацдарм перемоги» відбудеться на території Херсонської області на узбережжі Карканицького заливу, в селищі Хорли Каланчакскього району. Там українські військові та їхні друзі з НАТО змагатимуться у перегонах на каноях, стрільбі та плаванні. Ініціаторам надасть допомогу київська організація «Мала Флотилія». Згідно меморандуму про співпрацю!

— Місцевість, де відбуватиметься «Плацдарм перемоги» нагадує маленький Крим і знаходиться на кордоні з агресором. Нехай він бачить наші повноцінні військові змагання із представниками НАТО, — додав Володимир Волков.