Новорічні ялинки в метро — це єдиний оптимальний варіант прикрасити міста в умовах війни, — експерт

В Києві та інших містах України планується масове прикрашання ялинок перед Новим роком. Але наскільки це доречно в умовах військової реальності? Чи треба витрачати гроші з бюджету, коли на фронті не вистачає амуніції? Про це розповів політичний та громадянський діяч Костянтин Матвієнко.

Політичний та громадянський діяч Костянтин Матвієнко
Політичний та громадянський діяч Костянтин Матвієнко

Чи доречні взагалі такі масштабні святкування зараз?

Перше питання — це використання коштів. Кошти платників податків зараз не можуть ніяким чином використовуватись для таких заходів. Це можуть бути лише спонсорські кошти. Хоча я не уявляю собі спонсорів, які б віддали ці кошти на святкування, а не в госпіталь для поранених, наприклад. Тут є один виняток — це діти. Новорічне свято для дітей проводити очевидно потрібно — в тих традиціях, в яких діти очікують Нового року. Хоча національні традиції України — це святкування Дня Святого Миколая та Різдва, є діти, які очікують саме це свято новорічної ночі. Але для цього треба пам’ятати про певні правила безпеки — захід повинен проходити в закритому приміщенні, не на вулиці. Зрозуміло, що ніякої ілюмінації зараз бути не може з точки зору безпеки та економії електроенергії. Але це зробити можна переважно завдяки спонсорським коштам. Є територіальні громади, як, наприклад, в Тростянці, де встановили ялинку незламності, але там використовуються зовсім не бюджетні кошти.

Якщо поглибитися в питання безпеки, чи доречно проводити подібні заходи та прикрашати ялинки у метро, як це зробили, наприклад, у Харкові?

Це цілком економний варіант, який є зараз оптимальним. Сучасні освітлювальні прилади дуже економні з точки зору використання електроенергії. Крім того, цілком можливо, що вони працюють на акумуляторах чи батарейках, які вже придбані. Святкування в метро, якщо це не заважає руху потягів, — це ідеальний варіант. Бажано, щоб для цього використовувалися небюджетні кошти.

Досить багато киян та громадян України з інших міст підписали петицію проти прикрашання міст. Чому Кличко все одно наполіг на цьому?

Мені дивна взагалі його поведінка. Зараз ілюмінація не є доречною ні з якої точки зору. Кличко, з одного боку, публічно закликає киян залишати місто через дефіцит електроенергії, а з іншого — витрачає її на святкування. Я багато в чому не розумію дій міської влади, зокрема, в цьому питанні також.

Наскільки взагалі людям зараз хочеться святкувати? Бо деяких громадян ці заходи можуть і образити, бо їхні родичі гинуть на фронті.

Тут кожен повинен вирішувати сам для себе. Вдома, якщо є така можливість, можна і посвяткувати Новий рік. Але всі розуміють, що навіть у такий день будуть відключення світла, тому що ворог завжди може вдарити по інфраструктурі. Буквально вчора величезна маса дронів атакувала Одеську, Запорізьку, Дніпропетровську області. Тому кожен вирішує для себе сам — хто і при свічках привітає один одного. Але потрібно пам’ятати, що масові гуляння на вулиці абсолютно недоречні не тільки в новорічну ніч, а й в любий інший день. Взагалі, свята і призначені для того, щоб відпочити та розслабитися, підтримати сімейні стосунки, відчути святкову атмосферу. Це своєрідне психологічне розвантаження для нашого народу.