ЗВЕРНЕННЯ Української Республіканської Партії до глав держав (урядів) Європейського Союзу та країн G7

Про ненормальний стан речей в Україні

Українська Республіканська партія — перша в Україні антикомуністична політична партія, створена ще у радянські часи 1990 року.

30 квітня 2020 року ми відзначили 30-річчя партійної діяльності. Однак, влада і ЗМІ в Україні повністю проігнорували наш ювілей, попри те, що ми заклали першу цеглину у підмурівок багатопартійності в Україні, похитнули монополію КПРС на владу, а наш перший голова, багаторічний політв’язень радянських тюрем і концтаборів Левко Лук’яненко став автором Акту про Незалежність України, ухваленого Верховною Радою 24 серпня 1991 року.

Три десятиліття ми боролись разом з іншими партіями демократичного спрямування за кращу долю української нації і брали участь у розбудові Української Держави. І тут, влада, яка має завдячувати самим своїм існуванням чи не в першу чергу і нам — відверто ігнорує тих, які стояли у перших лавах борців за новітню незалежну Україну.

Проте, нас непокоїть інше — стан занепаду усіх партій національно-демократичного спрямування, а звідси й ставлення до них влади в Україні.

Не секрет, що, за незначними винятками, влада в Україні усі роки Незалежності проводила відверту чи приховану проросійську політику. Завдяки цьому стали можливими анексія Криму та окупація частини українського Донбасу. Адже, на ключові державні посади, і передусім у силові структури, призначаються росіяни (дарма, що іноді навіть з українським громадянством), інформаційний простір — зросійщений, панує російська мова і в інших сферах життєдіяльності. В Україні свідомо і тотально нищиться все українське, а українців, як етнос, буквально виживають з рідної землі.

У той самий час швидкими темпами нарощують сили і вплив проросійські партії. Протистояти таким негативним, антиукраїнським і антидержавним тенденціям можуть закономірно тільки партії національно-демократичного характеру — і підтверджень тому безліч.

Головна причина ослабленості всього національно-демократичного руху полягає в тому, що в Україні не створені умови для розвитку проукраїнських партій, ба більше, владою на цьому шляху чиняться постійні перешкоди. Для того аби лише взяти участь у виборах до Рад різних рівнів, політична партія в Україні повинна заплатити багатомільйонні суми застави (хоч це і суперечить Конституції).

Аби провести передвиборчу агітацію ще більше коштів партія повинна сплатити ЗМІ (відбувається змагання грошових мішків, а не ідей). Та й для поточної діяльності партії необхідні чималі кошти.

Усі, звісно, розуміють, що жодні партійні внески не можуть забезпечити фінансову незалежність партії в сьогоднішніх українських реаліях. Національно-демократичні партії звертаються за підтримкою до проукраїнського бізнесу. Однак, відповідь бізнесменів, як правило є негативною, з остраху на нищення за це їхнього бізнесу антиукраїнською владою (цькування таких бізнесменів податковими перевірками, кримінальними справами та рекетом владою відшліфовано дуже добре).

Водночас, проросійські партії фінансуються негласно з Російської Федерації або з боку проросійського кримінального бізнесу в Україні (адже такими є більшість олігархів) і цьому потурає державна влада. Якщо так триватиме і надалі ми просто можемо втратити державність.

Звертаємось до найпотужніших демократичних держав світу за підтримкою не допустити розвитку цього негативного сценарію.

Просимо Вас спонукати владу в Україні до проведення базової — політичної реформи, яка б створила сприятливі умови для розвитку національно-демократичних проукраїнських політичних партій, зробила б можливим прозору і відкриту політичну конкуренцію, змагальність ідей та програм, а не тіньових грошей під час виборів.

В умовах гібридної війни, країні необхідно вийти з полону сценаріїв, нав’язаних агресором політичному середовищу України для перманентного домінування корупційних та проросійських політичних сил, ворожих до України.

Водночас, необхідне проведення повноцінної люстрації з усуненням від влади колишньої злочинної комуністичної номенклатури і їхніх послідовників, так як це відбулося у Східній Європі.

Вільний, по справжньому демократичний світ — неможливий без вільної незалежної країни в центрі Європи!

Голова Української республіканської партії Сергій Джердж