Як запрацювала на практиці Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги

З 1 грудня 2023 року до 1 квітня 2024 року започатковано тестовий період роботи Автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, до якої долучився і Благодійний фонд «Сучасна Україна».

До цього часу лишається можливість завезти гуманітарку за паперовою декларацією. Вона подається безпосередньо під час митного оформлення. Але незалежно від обраного зараз способу завезення гуманітарки, до 1 квітня наступного року, всі отримувачі будуть повинні подати звіт у систему про цільове використання гуманітарної допомоги, яку завезли з 1 грудня. Нагадаємо, що запровадження цієї системи викликало масову критику з боку волонтерської спільноти. Основний аргумент — суцільне ускладнення роботи волонтерських організацій. На даний час у Реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги зареєстровано вже близько 500 користувачів. БФ «Сучасна Україна» один із перших ввіз гуманітарний вантаж через реєстрацію в Автоматизованій системі, і команда фонду вирішила надати більш детальний відгук про те, як ця система може працювати на практиці.

Як зазначив Голова «Сучасної України», правник Володимир Гавриш: «На сьогодні у нас виникли деякі перестороги щодо роботи цієї системи. Я розділив би їх на три напрями. Перший і головний — це суттєве збільшення навантаження на волонтерів, які і так часто працюють на межі своїх можливостей. Як відомо, в декларації треба зазначити весь той же перелік товарів із тими ж даними, що і в електронній системі. Десь помилилися в заповненні декларації — вантаж заблокували. Тому кожен фонд тепер має шукати можливості і наймати окремих людей, які будуть уважно все це вносити. Щонайменше люди мають бути зі знанням розмитнення вантажів, бухгалтерії і права. А це вже фінансове навантаження, і не всі волонтерські організації це потягнуть. Наприклад, ввозячи гумвантаж цього разу, на митниці ми зіштовхнулися з проблемою: коли заповнили декларацію, виникли розбіжності в інформації щодо ваги вантажу, який завозився, і нас змусили переробити декларацію. Причина — техпомилка наших закордонних донорів. Але ми вже з острахом чекаємо, коли нам треба буде ввозити одночасно кілька вантажів і проходити кордон. Тож наші волонтери тепер мають не відпочивати 24/7 тільки через митницю».

Також Володимир Гавриш підкреслив, що вже є випадки у колег, коли система просто «зависала» через перевантаження, і все — волонтери вночі сидять на кордоні з вантажами. І не допомагають жодні гарячі лінії, які відкрив Мінсоц та митниця. Якщо врахувати ще й загрозу блекаутів, то планувати логістичний процес ввезення вантажу стає дедалі складніше.

Другий важливий проблемний напрям — складність розподілення гуманітарної допомоги протягом 90 днів у період військового стану, як встановлено новими правилами. «Наприклад, закордонні партнери передали наявні в них ковдри та спальні мішки для ЗСУ в літній період. Зрозуміло, що запитів від військових протягом 90 днів до фонду на ці речі надходити не буде. Питання: як подавати звіт щодо неможливості розподілення такої гумдопомоги? Причому, якщо не подав звіт у строк — тебе блокують у системі на шість місяців», — підкреслює Володимир Гавриш.

Третій напрям — це іноземні волонтери. І в переговорах із нашим фондом, і з багатьма іншими вони часто висловлюють скепсис щодо надання деталізованих списків того, що входить у гуманітарний вантаж. Волонтери за кордоном, які збирають гумдопомогу для України від громадян, не мають людей і можливостей, щоб переписувати, в якій кількості принесли ті чи інші речі, ліки тощо. Отже, багато хто з них уже розмірковує, чи зможе він продовжувати організовувати вантажі в Україну на нинішньому рівні.

«Стратегічно, як юрист, я дуже добре розумію, що головна мета впровадження цієї системи дуже важлива — унеможливлення неправомірного завезення товарів без розмитнення на благодійний фонд під виглядом гуманітарної допомоги. Це робилося інколи і деякими недоброчесними фондами, але частіше за все фонди навіть і не знали, що під їхнім ім’ям щось ввозиться невідомими ділками. Але як буде працювати ця система на практиці — це зараз важливо публічно аналізувати, щоб замість заявленої співпраці з боку держчиновників не увімкнувся сумнозвісний „карально-корупційний“ підхід», — резюмує очільник «Сучасної України».

Пресслужба БФ «Сучасна Україна»

Тел.:+380638284063

e-mail: [email protected]