Різнобарвна палітра Андрія Кулагіна

У Бориспільському державному історичному музеї відкрили виставку Андрія Кулагіна «Біль і радість моя, Україно!», на якій митець представив свої робити, створені в різних техніках і жанрах.

Різнобарвна палітра Андрія Кулагіна

Андрій Кулагін — художник з широким творчим діапазоном: графік та живописець, автор вишуканих акварельних композицій, реалізує свої ідеї в жанрі пейзажу та натюрморту, портрету та історичної картини. Ним написані портрети Папи Римського Іоанна Павла ІІ та Бенедикта ХVІ, Богдана Ступки, Леоніда Кравчука, багатьох інших відомих особистостей. Зокрема, портрет Івана Павла ІІ його пензля заходиться у галереї Ватиканської бібліотеки серед зображень інших понтифіків.

Незважаючи не те, що художник прихильник реалістичної школи живопису, він також успішно експериментує з формою та кольором в інших напрямках, наприклад — сюрреалізмі. Результатом таких творчих пошуків стала його персональна виставка у Центрі сучасного мистецтва Жоржа Помпіду в Парижі.

Андрій Кулагін — єдиний на пострадянському просторі художник, який удостоєний Золотої медалі Ватикану за внесок у розвиток мистецтва. Картини живописця знаходяться у приватних колекціях та галереях України, Австрії, Австралії, Великобританії, Ватикану, Німеччини, Бельгії, Італії, Лівії, Нідерландів, Польщі, США, Словаччини, Франції, Росії.

Про творчість митця розповіла відкриваючи виставку директора Бориспільського історичного Музею Наталія Йова. З Андрієм Кулагіним вони познайомилися вже давно завдяки соціальним мережам. Вона вже не перший рік уважно слідкує за його творчістю. У художника власний погляд на українську історію, яку він добре знає. Нарешті жителі міста Борисполя отримали унікальну можливість ознайомитися з доробком А. Кулагіна. Оскільки виставка відкрилася напередодні Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні, частина експозиції присвячена подіям Революції Гідності, учасником якої був митець. Також пані Наталя висловила впевненість, що це тільки початок творчої співпраці музею з художником, а попереду ще буде багато спільних творчих проєктів.

Своїми враженнями від виставки поділилася виконуюча обов’язки начальника управління культури Бориспільської міської ради Ольга Борисенко. Від імені міського голови, всього керівництва міста вручила художнику подяку за особистий внесок у розвиток образотворчого мистецтва України та з нагоди відкриття персональної виставки «Біль і радість моя, Україно!», а також подарувала сувенірну продукцію з гербом Борисполя.

Місцева мисткиня, керівниця дитячої художньої студії Олена Гур’єва згадала, що ще кілька років тому в YouTube побачила майстер-класи Андрія Кулагіна з малювання. Вже тоді виникло бажання познайомитися з художником особисто. З представлених робіт видно, що це сильна, вольова людина з упевненою рукою художника, вільно використовує різні техніки. Всі картини дуже різнопланові. Пообіцяла привести на виставку своїх вихованців, для яких вона матиме велике пізнавальне значення.

— Коли приїжджаю до якогось міста, то відразу прагну ознайомитися з його історією, — зізнався Андрій Кулагін. — Йду на місцевий цвинтар і, звісно ж, до краєзнавчого музею. Коли з дружиною завітали до Бориспільського історичного музею, то були вражені як майстерно тут зроблена експозиція.

Саме в цей час у музеї відбувалася художня виставка. Відразу виникла думка, що було б дуже добре представити тут і свої роботи. Познайомився з директоркою музею, ми відразу порозумілися і орієнтовно визначилися час моєї майбутньої виставки. Спочатку була одна концепція цієї виставки, потім вирішив її змінити. Адже наближалася річниця Революції Гідності, а ця тема для мене близька. Тому не міг її оминути. Біля кожної з картин, присвячених подіям Євромайдану світлини тих буремних подій, учасником яких я був.

Хотів, аби згодом у цьому музеї була представлена і виставка робіт моїх учнів. До речі, в YouTube я розмістив 400 своїх уроків з малювання, з якими може ознайомитися кожен бажаючий. І всі вони різні…

На виставці «Біль і радість моя, Україно!» представлений поліптих «Хрестовий Майдан», написаний у техніці репортажного живопису, полотна на історичну тематику, пейзажі, натюрморти, портрети Леоніда Кравчука, Віктора Ющенка, Любомира Гузара, Івана Драча, Володимира Губи.

Виставка картин Андрія Кулагіна в Бориспільському історичному музеї триватиме до 4 березня.

Друковану версію читайте, а газеті «Слово Просвіти».