Вільному народу

У Колонній залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України відбулася концертна програма «Ми — вільний народ». Ідейною натхненницею цього проєкту стала заслужена артистка України Ярослава Руденко, а ведучим Олександр Рудько.

Вільному народу

21 листопада 2013 року розпочалася Революція Гідності, яка відкрила нову сторінку в історії Українського народу. На жаль ця сторінка пишеться кров’ю наших співвітчизників і всіх тих, для кого слова Гідність і Свобода непорожні. Вчора Україна відзначала День Гідності та Свободи. І концертну програму присвятили цьому дню.

«Ми — вільний народ» — таку назву мала програма, яку презентувала заслужена артистка України, солістка Національної філармонії України та Заслуженого ансамблю Збройних Сил України Ярослава Руденко. У концерті взяли учать друзі і колеги Ярослави, з якими вона виступала не лише на столичній сцені, на майданчиках інших міст України, а й у зоні бойових дій на підтримку наших бійців.

Починаючи з 2014 року Ярослава Руденко здійснили більше 700 виступів на підтримку наших бійців, наших героїв. А цього вечора співали українських пісень, різних як сама Україна. Співали з вдячністю і шаною до тих, хто поклав свої життя за нашу свободу і вдячністю до тих, хто боронить нашу землю.

Розпочали концерт зі старовинної української народної пісні «Вирушали хлопці», яку Ярослава Руденко та Євген Пихтін присвятили всім полеглим воїнам. Далі звучали військові пісні та ті пісні, які допомагають нам рухатися вперед. А продовжили концерт три українські народні пісні «Коли ти в армію підеш», «Ой піду я в ліс по дрова» та «Україна рідна мати».

У залі було багато військових. Їхній представник Іван Татауров наголосив на тому, що велика честь захищати рідну Вітчизну, це найбільша честь для будь-якого чоловіка. А екс-заступниця міністра закордонних справ України Ганна Маляр згадала про роки співпраці, які єднають її з Ярославою Руденко, підкреслила значення Дня Гідності та Свободи для українського народу.

Далі естафету перейняв ансамбль «Веселі музики», з яким Ярослава Руденко виконала українські народні пісні «Їхали козаченьки», «Їхав козак за потайком», «Била мене мати», «Цвіте цвіте черемшина», «Коло річки, коло броду».

Другий відділ концерту розпочали з пісні «Жовто-синя душа» на вірші Ю. Володькова та музику П. Маги. До пісенного дійства долучилися Христина Охітва, Сергій Попов, Юрій Васильківський, фольклорний ансамбль «Громиця».

Відомий український поет-пісняр, народний артист України Вадим Крищенко подарував Ярославі Руденко нову збірку своїх поезій, прочитав власні вірші, написані в останні місяці. «На концерті були присутні наші воїни, які приїхали з гарячих точок. Особливо вразило мене те, що були запрошені наші важкопоранені бійці, що проходять реабілітацію в шпиталях — багато лиха наробила московська агресія. Від побаченого в мене защеміло серце… Прозвучали народні пісні і твори патріотичної спрямованості. Весь концерт, до речі, був проспіваний артистами вживу», — зазначив Вадим Дмитрович. Прозвучала під час концерту і пісня на його слова «Гей ви, козаченьки».

Бурхливими оплесками публіка також зустріла пісні «Ми з України», «Всипте, хлопці москалям», «Слава Україні», «Слава нашим ЗСУ», «Батько наш Шевченко» та інші. До речі, одну з пісень разом з Ярославою Руденко заспівала дівчинка, яка народилася 21 листопада 2013 року, а цього дня відзначала свій десятий день народження.

Завершальним акордом концерту стала уславлена пісня «Ой у лузі червона калина», яку виконали всі учасники та гості концерту.

Хочеться побажати Ярославі Руденко новий творчих перемог, а всім нам — однієї великої Перемоги!

Фото Едуарда Межула.