Молитва за маму

У Київському національному академічному театрі оперети презентували проєкт «#Мати». У виконанні артистів театру та запрошених гостей прозвучали пісні про найважливішу людину в житті кожного.

Молитва за маму

— Сьогодні представляємо проєкт «Мати». Я вже давно мріяв його зробити, хотілося давно зробити такий гарний вечір — Пісні про українську матір, — зізнався очільник Національної оперети України, народний артист України Богдан Струтинський. — Але це просто пісні про маму, це і про матір-Батьківщину, матір — берегиню роду, матір — наше коріння, нашу рідну хату. У нас велике пісенне надбання. І ми завжди можемо у пісні знаходити якісь нові смисли. Сьогодні в Україні слово мати звучить у першу чергу як наша земля.

Під час концерту відбувається презентація роману Марії Матіос «Мати». Це драма у шести частинах. Сьогодні представляємо невеличку частинку цього роману. Це дуже зворушлива інсценізація у виконанні студентів третього акторського курсу Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого. Я радий, що студенти відгукнулися, що молодь дихає українськими цінностями, вже не стоїть на терезах — куди і за яку культуру. Наш напрямок — розвиток української культури, яка є частиною світової.

До цього концерту готувалися від початку театрального сезону, добирали пісні. Деякі хотіли заспівати, але не було оркестрових голосів, партитури. Ми робили оркестровки, аранжування. Це лабораторна робота.

Я дякую колективу, який відгукується на нові ідеї. Думаю, що цей проєкт стане одним з наших брендів. Так само як «Вечір мюзиклу», «Штраус в опереті» та ін. Новий проєкт має розвиватися і постійно доповнюватися.

У концерті беруть участь і запрошені гості — народний хор Київського національного університету культури і мистецтв імені С. Павлюченка.

Ця тема сьогодні дуже потрібна. Ми маємо заглиблюватися в душу шляхом очищення, катарсису, через емоцію, яка нікого не залишить байдужим.

Це молитва українській матері-захисниці, матері, яка на жаль, втратила на війні свого сина. Матері, яка народжує сьогодні, у період війні і переживає за долю дитини. А також матері, яка відчує смак перемоги і повернення свого сина з фронту. Це мати, яка народжує, яку неможливо зрадити. Це мати Україна, наша земля!

— Хочемо проспівати осанну найважливішій людині на землі, берегині, яка подарувала нам життя! Недаремно в Україні говорять — Бог не ладен всюди встигнути, маму сотворив, — наголосила ведуча концерту, народна артистка України Валентина Донченко-Бутковська. — Ми щасливі, що наші глядачі цього вечора будуть з Київською оперетою. Також завдячуємо Збройним Силам України, що маємо можливість сьогодні тут зібратися. Серед гостей військові, яких ми часто запрошуємо на наші концерти і вистави.

Працівники нашого театру теж боронять України. Але, на жаль, є і втрати. Сьогодні в залі знаходяться мами, синів, для яких театр був рідним. Це Олена Хлуп’янець та Лариса Перінська. Ніколи вже не вийде на сцену артист балету Вадим Хлуп’янець, не прийде до театру машиніст сцени Дмитро Перінський.

Материнські серця завмерли в очікуванні дітей з війни. Говорять, що ангелів не існує. Неправда! Просто на землі їх називають Мама…

Розпочали концерт піснею «Ой ходить сон» на музику Б. Лятошинського. Особливо проникливо цього вечора звучали «Пісня про матір» (І. Карабиця та Б. Олійника), «Чорнобривці» (В. Верменича та М. Сингаївського), «Росте черешня у мами на городі» (А. Горчинського та М. Луківа), «Пісня про матір» (І. Поклада та Б. Олійника), «Пісня про рушник» (П. Майбороди та А. Малишка), «Два кольори» (О. Білаша та Д. Павличка) та інші. Всім загиблим у війні присвятили лемківську народну пісню в ранжуванні В. Якимця «Гей, пливе кача». Було під час концерту багато прем’єр: «Материна пісня» (О. Білаша та І. Бердника), «Проводжала мати» (І. Шамо та В. Курінського), «Мамина вишня» (А. Пашкевича, Д. Луценка), «Виглядала мати сина» (О. Білаша та М. Томенка), «Виростеш ти сину» (А. Пашкевича та В. Симоненка) та ін. Світова пісенна спадщина була представлена творами «Мамо» на музику Ч. А. Біксіо і слова Б. Курубіні та «Мама» (автори Ромдане, Й. Лароссі, С. Котеча). А завершили концерт піснею «Україна» на слова і музику Тараса Петриненка, адже Україна — це наша велика мати!

Бурхливі оплески вдячна публіка подарувала народним артистам України Олександру Трофимчуку та Сергію Павлінову; заслуженим артистам Валерії Туліс, Ганні Довбні, Тамарі Ходаковій, Алефтині Наглі, Володимиру Одринському, Любові Доброноженко, Дмитру Шарабуріну, солістам-вокалістам театру Катерині Левицькій, Вікторії Бусел, Олені Галушці, Тамілі Годенюк, Олександру Киреєву, Наталії Шинкаренко, Олексію Кирилову, Максиму Гарі, Віталію Іванову та іншим; а також народному хору Київського національного університету культури і мистецтв імені С. Павлюченка, студентам третього акторського курсу Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого, хору та оркестру театру.

А завершальним акордом стали слова режисера-постановника концерту Богдана Струтинського:

«Мама — найтепліше тепло у світі! Сьогодні мама-Україна потребує нашого тепла. Ми мусимо зігріти її нашою любов’ю, нашою щоденною роботою. Ми мусимо любити, а не зраджувати. І однозначно вірити, вірити в нашу Перемогу!»

Фото Анатолія Федорціва