Світ рисунків Олександра Храпачова

В Арт-фойє Національної оперети України щомісяця відбуваються персональні виставки українських художників. Свої роботи тут представляють як знані, так і молоді митці. Напередодні Нового року в Арт-фойє відкрили виставку «Рисунок між тривогами. Олександр Храпачов».

Світ рисунків Олександра Храпачова

В експозиції представлені рисунки та живописні твори різних періодів творчості відомого київського художника. Автор віддає рисунку значну частину своєї творчості навіть тоді, коли займатися образотворчим мистецтвом неможливо — між тривогами. І пояснює це так: «За час, коли оголошена повітряна тривога, неможливо створити повноцінний твір. Саме тому я рисую, створюю етюди для майбутніх картин. Не хочу витрачати дорогоцінний час і віддаватися панічним настроям. За час війни вже відпрацював певні алгоритми сприйняття дійсності. Тільки лунає сирена — я відразу беру до рук олівця».

Рисунок супроводжує митця протягом всього життя — під час численних подорожей та пленерів, у майстерні в період підготовки до створення великих етапних полотен. Рисунку Олександр Храпачов приділяє велику увагу і в Національній академії образотворчого мистецтва та архітектури України, де викладає живопис вже більше чотирнадцяти років. Адже переконаний, що без ретельної рисувальної складової в підготовці до створення полотна навряд чи вдасться створити якісний твір мистецтва. Художник підкреслює, що рисунок — незмінна складова творчого процесу, основа, базис будь-якого твору. Іноді рівень рисунків настільки високий, що можна говорити про їхню мистецьку самодостатність.

Виставка Олександра Храпачова в Арт-фойє Національної оперети України триватиме до 20 січня.

За матеріалами театру.