Різнобарвна палітра Філіппа Чорноброва

У Національному музеї Тараса Шевченка відкрили виставку робіт відомого українського художника Філіппа Чорноброва «Обігнати свою тінь! Тут і в цей час», присвячену ювілею митця. У чотирьох виставкових залах одного з головних музеїв країни представлена ретроспектива творчості пана Філіппа від 70-х років минулого століття до сьогодення.

Різнобарвна палітра Філіппа Чорноброва

— Стояти на землі, прагнути до зірок! Мистецтво, відбиваючи саму суть життя, йде водночас двома шляхами: конкретизації й абстракції. З одного боку воно зосереджується на віддзеркалені буттєвої правди. А з другого — в’ється в майбуття до омріяного поступу. Не відректися остаточно від землі, але тягнутися до зірок! Приваблива ідея. Проте чи вдалося її втілити самим українським футуристам? Але спробувати це дуже цікаво. Привести людство до процвітання — саме з цим пов'язаний цей могутні порив у Всесвіт. Зроби крок і дорога з’явиться сама собою. Все те, що трапляється, трапляється вчасно. Тут і в цей час. Те, що я роблю сьогодні важливо. Тому, що я міняю на цей день своє життя, — наголосив під час відкриття виставки Філіпп Чорнобров.

Майбутній художник народився на Буковині у селі Клішкінці Хотинського району Чернівецької області. Закінчив Вижицьке училище прикладного мистецтва та Харківський художньо-промисловий інститут. Працював архітектором в інституті «Укрдержмеблі», Київському комбінаті монументального мистецтва Спілки художників України. Багато років присвятив педагогічній діяльності. Викладав у Київській художній школі, Київському ліцеї «Гранд», Дитячій академії мистецтв, Київському інституті декоративно-прикладного мистецтва та дизайну імені Михайла Бойчука, Інституті дизайну і ландшафтного мистецтва НАКККіМ. Нині на творчій роботі.

Пан Філіпп був одним із засновників творчого об’єднання «Гончарі» на Андріївському узвозі у місті Києві. Працює як живописець, графік, дизайнер, кераміст. Був організатором та учасником багатьох пленерів та симпозіумів по кераміці, дерев’яній скульптурі та живопису. У його творчому доробку участь у численних персональних, всеукраїнських та міжнародних виставках. Роботи художника знаходяться у колекціях Німеччини, Австрії, Чехії, Польщі, Італії, Південної Кореї, Ізраїлю, Шотландії, Франції, США, Канади та інших країн, а також у музеях та виставкових залах України.

Серед представлених у першій залі робіт — мости. Як зізнається сам художник, він дуже любить їх малювати, вже створив цілу серію таких робіт. У картині «Хотин. Сагайдачний. Україна» він відтворив одну зі сторінок історії свого рідного краю.

Філіпп Чорнобров часто буває у Чернівецькій області. Завжди звідти привозить багато своїх нових полотен. Одне з них «Білий птах України» присвятив видатному уродженцю Буковини Івану Миколайчуку. Якось познайомився у Чернівцях з професійним музикантом, який кожного полудня виходить на міську вежу і грає «Чуєш, чи не чуєш, чарівна Марічко…» на чотири сторони світу. Звісно ж не міг не відтворити портрет цього сурмача. А неповторна природа Закарпаття та Буковини надихнула на створення пейзажів «Водоспад Шепіт» та «Зустріч у старому місті».

Двадцять років тому художнику почалися снитися незвичні сни, які він також відтворює у своїх картинах. Серед таких робіт — «Майдан. Сила України», «Київ. Поділ. Минуле. Майбутнє», «Туристичний Андріївський». Невпинна фантазія митця малює казкову столицю України, якою він бачить її у майбутньому.

Також сон, в якому він пише картину від землі до неба, надихнув його на створення твору «Віщий сон». Поруч — автопортрет. А картина «На ювілей коханій» була створена 2000 році у Коктебелі до 50-річчя дружини.

У другій залі чергуються краєвиди Криму та Карпат, у цих регіонах художник встиг побувати багато разів. Тут морські пейзажі Гурзуфа, Карадага, Коктебеля, неповторна гора Хамелеон, яка змінює свій колір у залежності від напрямку сонячних променів. Поруч незрівняна краса Говерли, Дністра, Славська, Володимира-Волинського, Чернівців. А об’ємна картина «Каштанова алея» присвячена ювілеєві Івана Миколайчука. Особливу увагу відвідувачів виставки привертає зображення Церкви Святого Миколая у Чернівцях, яку в народі називають «п'яною церквою». Швидше за все це єдина церква у світі з крученими банями.

Третя зала — це переважно портрети. Центральне місце тут посідає картина «На пам'ять батькам», що присвячена найдорожчим людям, яких на жаль вже немає серед живих. Тут же одна з ранніх робіт — портрет дружини 70-х років з назвою «Ти служи, я чекатиму». Не міг художник обійти і події російсько-української війни. На одному з полотен зобразив Героя України Дмитра Коцюбайла (позивний Да Вінчі). Варто зазначити, що Філіп Чорнобров організовує і берне участь в благодійних аукціонах, а виручені від них кошти йдуть на потреби Збройних Сил України.

Багато років художник співпрацював з Київським академічним театром «Колесо». Була навіть спільна поїздка з колективом цього театру до Шотландії. На одній зі стінок зали — портрети акторів «Колеса» та відомого українського композитора Михайла Чембержі, який писав музику до вистав цього театру.

І завершує експозицію зала, в якій представлені натюрморти художника. Тут можна побачити яскраві маки та соняхи, рельєфну акварель і натюрморт, на якому пан Філіпп зобразив створені ним керамічні вироби.

- Думаю, що для кожного художника велика честь виставити свої роботи у величному музеї нашого Кобзаря — Тараса Григоровича Шевченка, особливо це цінно у такий важкий час. Під час Шевченківських днів 9 та 10 березня музей відвідали понад 2500 тисячі шанувальників творчості Кобзаря. 9 березня я створив і вистав у залі для перегляду твір, присвячений українському Генію. 16 березня проводжу майстер-клас для дітей від 6 до 12 років — «Діти майбутнього. Футуристична Україна в мистецтві. А 17 березня на завершення виставки проведу кураторську екскурсію по залам моєї експозиції, — зазначив Філіпп Чорнобров.

Фото з соціальних мереж.

Друковану версію читайте в газеті «Слово Просвіти».