Корупція на крові: хто має відповісти за крадіжки та хабарі під час війни або чорна мітка чиновникам

В Україні чергові корупційні скандали. НАБУ затримало на хабарі 400 тис. доларів. в.о. Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василя Лозинського. Також в ЗМІ з’явилася інформація про завищені ціни на закупки для військових ЗСУ. В цьому обвинувачують Міноборони. Тож що ж насправді відбувається за лаштунками в чиновницьких кулуарах, і хто в цьому винен, розбиралися журналісти i-ua.tv.

Корупція на крові
Корупція на крові

Помилки ціною в життя

За даними видання, Міноборони уклало контракт з фірмою зі статутним капіталом у 1000 грн, який податкова служба анулювала. Автор статті дійшов висновку, що фірма-постачальник є «прокладкою, створеною професіоналами сфери постачання харчів для військових». У своє виправдання після міністр оборони О. Резніков написав, що насправді це звичайна технічна помилка, яку здійснив постачальник. За його словами, всі «технічні помилки» у контрактах уже виправляються.

Проте це є не єдиний випадок. Експерти кажуть, що Україна через корупцію просто летить у прірву.

«А завтра зловлять «продавців» капусти та яєць для харчування на фронті. Найстрашніше, що такі хабарі відбуваються під час війни. Але є й інший бік цієї жахливої корупції. Якщо такі хабарі відбуваються у «бідному та скромному» Міністерстві «розвитку» інфраструктури, громад та територій, то які тоді хабарі відбуваються у найбагатших міністерствах та відомствах України — МВС, МО, Податковій, Митниці? І куди цей гігантський потік хабарів рухається далі?

Виходить так, що якщо попередні президенти Янукович та Порошенко створювали досконалу вертикаль елітної корупції у мирний час, то зараз чиновники Офісу президента України, зосередивши всю повноту виконавчої та законодавчої влади, зуміли змусити працювати цю вертикаль елітної корупції у воєнний час.

Це диво, «корупційна магія», яка загрожує і може перемогти Україну швидше за будь-якого агресора, бо українці навчилися чинити опір і перемагати ворога на фронтах війни, але вони беззахисні перед монстром української корупції", — вважає політичний експерт Віктор Небоженко.

Все це людські життя, зокрема, наших воїнів, які через нестачу обладнання замерзають та гинуть на фронті, доки чиновники набивають власні кишені.

При цьому адвокат Ростислав Кравець зазначає, що деякі правоохоронні органи наносять шкоду Україні. Адже боротьбу з корупцією в Україні намагаються подати таким чином, щоб і далі отримувати мільярдні кошти на боротьбу з нею.

«Українські антикорупційні органи не проходили жодного аудиту та не перевірялися. Тому їх діяльність відносно боротьби з корупцією під великим сумнівом. При цьому у нас велика кількість осіб, які нібито борються з корупцією і притягуються до корупційних злочинів. Зокрема, голова НАБУ, очільники АРМА, які продавали за значно заниженими цінами майно. Крім того, багато активістів вигадують, що борються з корупцією, щоб на цьому заробляти кошти та виконувати завдання, які їм ставлять особи, що ці кошти їм сплачують. Ми бачимо, що розслідування журналістів Радіо Свободи фінансується за рахунок іноземної країни. Це зазначено у них на сайті. Це не українські інституції. За їх рахунок намагаються виправдати ненадання допомоги Україні. Тому всі скандальні корупційні правопорушення треба перевіряти, а до інформації в ЗМІ, яка фінансується за рахунок інших урядів, треба відноситися критично і все перевіряти», — зазначає адвокат.

Зокрема він вважає, що до вироку суду не можна говорити про корупцію. Крім того, не варто забувати, що у нас багато правоохоронних органів, які підконтрольні на його погляд, іноземним країнам.

«Вони намагаються нанести шкоду Україні. Нагадаю, що за законом має бути таємниця досудового слідства. Інформація про затримання заступника Василя Лозинського, чомусь була оприлюднена саме під час проведення Рамштайну, де вирішувалася доля надання Україні зброї. Також в виддані, яке пов’язують із Соросом, з’явилася інформація про завищені закупки харчування для ЗСУ. Але крім таблиці з закупками, більше інших доказів немає. Після чого батальйон Джорджа Сороса почав вимагати оприлюднення таємної інформації, щодо харчування ЗСУ», — резюмує експерт.

Але у медалі, завжди є дві сторони, і тут постає питання, що більш небезпечно, карати злодіїв під час війни, нехтуючи певними юридичними процедурами, чи дотримуватися виконання всіх формальних норм і множити кількість мародерів і корупціонерів?

За словами правозахисника Дмитра Павліченка, за корупцію під час війни чиновники мають нести відповідальність по ст. 111 держзрада.

«Під час виявлення правопорушення треба проводити слідчі оперативні дії. Якщо з'ясується, що міністр оборони О. Резніков був учасником схеми з відкатами із закупівлею харчування для ЗСУ, чи інший чиновник виявився причетним до корупції, то під час війни він має отримати 15 років за статтею 111 КК Державна зрада», — каже експерт.

За його словами, міністр на час розслідування має подати у відставку.

«Адже зацікавлені особи будуть чинити тиск на слідство. Особливо, коли справа набула розголосу. Тому пан Резніков мав би негайно бути усуненим на час слідства. Очолити Міноборони мав би його перший заступник. Тут необхідно приймати політичне рішення. Якщо буде доведено його вину, то його не повернуть на посаду. Інакше ми ніколи не подолаємо війну, на якій певні особи наживаються. Необхідно цьому покласти кінець», — каже правозахисник.

Він нагадав, що у Запоріжжі викрали 400 вагонів гуманітарної допомоги. Але досі нікого не притягнули до відповідальності.

Чорна мітка для корупціонерів

За словами економіста Олексія Куща, корупція та кумівство «кумівський капіталізм» набридли не тільки українцям, а й нашим союзникам, які дають нам гроші.

«Це десятки мільярдів доларів. Ось чому в мене є певний скепсис щодо повоєнного плану Маршалла та відновлення нашої економіки. Адже ми можемо освоїти стільки ж грошей, як і Польща, але жодного економічного дива не буде. Усі просто вкрадуть. Особисто я попросив би наших західних союзників запровадити максимальний фінмоніторинг щодо наших політиків, чиновників та їхніх активів за кордоном. А всередині країни запровадив би приватних «мисливців за головами», як колись на Дикому Заході, де поліція теж не справлялася.

Тільки там у стилі фільмів Тарантіно ловили вбивць та грабіжників, а у нас — треба ловити корупціонерів. За винагороду", — зазначає експерт.

За його словами, треба починати полювання на корупціонерів на підставі тих даних, які вдасться зібрати.

«Потім „спецкомісія ловців“ визначає достатність доказів і суд. І відсоток „ловцю“. Перемогти корупцію допоможе лише конкуренція та жадібність „ловців“ до наживи, їх азарт. І антикумівська норма в законі про держслужбу — маєш „кумівські зв'язки“ з бізнесменами, вирішалами, злочинцями — отримуєш „чорну мітку“. І більше ніколи не можеш обійняти державну посаду», — резюмує Олексій Кущ.

Варто зазначити, що багато експертів зараз вбачає в інформації, яка виникає в ЗМІ, ІПСО, яку проводить російська федерація проти України. Тож українці мають бути пильними, перевіряти всю інформацію, проте міцно тримати руку на пульсі всіх чиновників та псевдоволонтерів, які наживаються чи хочуть нажитися на війні.