Чиновники сприймають воєнні дії, як прикриття для свого збагачення — експерт

В державі на сьогоднішній день немає вільних доходів, які б ми могли відкласти. Тож створення суверенного фонду — це нонсенс.

Чиновники сприймають воєнні дії, як прикриття для свого збагачення
Чиновники сприймають воєнні дії, як прикриття для свого збагачення

Про це у коментарі i-ua.tv повідомив — народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

" У нас сьогодні не вистачає грошей, щоб закупляти патрони, снаряди для того, щоб забезпечити ними воїнів, які знаходяться на передовій. Також держава не може забезпечити їх квадрокоптерами, хімічними грілками та теплим одягом тощо. Тож які кошти вони збираються вкладати в суверенний фонд для розширення інвестицій. Держава сьогодні фінансово неспроможна покрити ті затрати, які ми повинні покривати, щоб нас не окупувала та не знищила ворожа російська федерація. Під час війни не можна створювати жодних суверенних фондів поскільки окрім величезного збільшення корупційних схем позбавляє наш народ економічної бази для перемоги у війні і повному розгромі московської імперії зла", — підкреслив експерт.

Він зазначив, що суверенний фонд також не повинен управляти конфіскованими активами росіян. Для цього має бути відокремлена система.

«Адже найголовніша задача держави під час війни видати ЗСУ вчасно патрони, БЛПА, квадрокоптери, обмундирування, ремонт військової техніки і так далі. Це задача промислових підприємств під час війни. Якщо ж у вас є кошти від інвестицій приватних осіб, то їх можна залучати. Але конфісковані активи росіян, не мають бути у організації, яка управляє нашими національними активами. Адже до держкомпанії будуть подавати позови ображені російські власники стосовно активів, які їм належать. Внаслідок чого можуть накладатись різні санкцій на наші підприємства, які управляють українськими національними багатствами. Такими багатствами як ліс, надра, водні ресурси, енергоатом, Нафтогаз і так далі. Тому створення суверенного фонду, це ще одна авантюра, яка має на меті зібрати потік грошових ресурсів, які проходять у найважливіших галузях нашої економіки. У галузях, пов’язаних з енергетикою, видобуванням надр та інших природних ресурсів», — каже експерт.

Тобто за його словами, це є централізація повноважень і можливостей багатьох державних інституцій в одних руках в інтересах обмеженого кола людей, які знаходяться на сьогодні при владі.

«Неприпустимо, але в країні президент з його більшістю в парламенті не здійснили критично необхідної мобілізації усіх галузей економіки для безальтернативної роботи для потреб фронту, для перемоги. У нас продовжують основні тяготи війни нести народ і армія, в той час як чиновники в багатьох Міністерствах. Фонді держмайна та в ОП, сприймають воєнні дії, як прикриття для свого збагачення. Так далі тривати не повинно і суспільство зобов’язане втручатись та виправляти усі злонамірені дії можновладців», — резюмує експерт.

Нагадаємо, що Фонд держмайна виношує ідею перетворення установи на суверенний фонд, який управлятиме найбільшими державними підприємствами і конфіскованими активами росіян.

В Україні налічуються понад три тисячі державних підприємств, які формують близько 13% активів усіх компаній країни. Незмінне питання для держави — що робити з цим майже двотрильйонним портфелем активів у її власності.