Слуги народу під час війни розпродають Україну — Андрій Павловський

Верховна Рада України, 259 голосами, украла у народу України «Енергоатом». Це те державне виробництво, яке давало українцям дешеву електроенергію, значні надходження до бюджета, та можливість простим українцям платити менше за електроенергію, завдяки державним АЕС. До чого може призвести корпоратизація Енергоатома, то що насправді відбувається в країні, журналісти i-ua.tv запитали у експерта з соціальних питань Андрія Павловського.

Слуги народу під час війни розпродають Україну
Слуги народу під час війни розпродають Україну

— Як ви прокоментуєте корпоратизацію «Енергоатома» під час війни?

— По- перше, корпоратизація це перший шлях до приватизації. Спочатку роблять нібито 100% державне акціонерне товариство, а потім дозволяють приватним інвесторам викупити 25%, потім ще 50%, а потім ще виявляється, ще держава не контролює найбільш цінний ресурс під час війни. Які можуть бути негативні наслідки, ми бачимо на прикладі не менш важливого підприємства, як Нафтогаз. Це ніби -то державна монополія, але при ньому є відповідна наглядова рада, в якій знаходяться сумнівні люди. Половина з них — іноземці, які працюють не на користь Україні в кінцевому результаті, а на користь тій державі від якої вони головували та на власну користь. Тим паче, ми бачимо в таких компаніях розрив між звичайними працівниками та представниками ТОП — менеджменту Нафтогазу, коли дармоїди з наглядових рад та правлінь приписують собі мільйонні зарплати та премії. А представники основних професій отримують по 15 тисяч гривень заробітної плати. Після корпоратизації така сама ситуація може статися з Енергоатомом. Тобто окремі люди будуть використовувати головний енергетичний державний актив на свою користь та в інтересах інших держав. Україна лише отримає втрати та повний контроль над державним підприємством, як це сталося в Нафтогазі, Укрзалізниці і так далі. За державне підприємство відповідальність має нести уряд. Він має планувати та визначати пріоритети.

— Де ж тоді видобуток українського газу, якщо Нафтогаз є державною компанією?

— Нафтогаз поніс величезні збитки, а його колишні керівники А. Коболев та Вітренко виписували собі мільйонні премії. Вони нанесли державній компанії більше ніж на 200 млрд грн. При цьому в контрактах Коболева та Вітренка було прописано, що вони мають збільшити видобуток нашого українського газу. Коли вони приходили на ці посади, то Україна видобувала по 20 млрд кубів газу. Коли вони пішли з Нафтогазу, то в компанії ледь видобували 14 млрд куб газу. Це пряме шкідництво. Адже зараз в Україні є нестача газу, особливо на тлі війни та енергетичної кризи. Бо Україна по всьому світу ходить з простягнутою рукою та випрошує газ.

— Чи не протизаконно продавати під час війни державні АЕС?

— Слуги народи всупереч здоровому глузду розпродають найбільш цінні державні активи, продовжують розпродаж землі за безцінь. Продають енергетичні об’єкті — Енергоатом та обленерго. Продають державні порти, які під час війни є стратегічними інфраструктурними об’єктами. Тому це пряме шкідництво державі.

— Яким шляхом йде Україна, розпродаючи енергетичні об’єкти під час війни? Невже це шлях розвитку?

— Люди, які зараз знаходяться на фронті та захищають Україну, після перемоги над ворогом, прийшовши з війни, побачать, що від нашої держави нічого не залишилося. Все знаходиться в руках іноземних та приватних інвесторів. Тобто держава вже нічим не володіє та ні на що не впливає. Крім того, військові дізнаються, що вони позбавлені трудових та соціальних прав. Адже крім корпоратизації Енергоатома в Раду внесли законопроєкти, які продовжують ще більше обмежувати трудові права та соціальний захист громадян. Ми бачимо, що зруйнована система соціального страхування. Тому військові зададуть владі справедливе питання, а за що ми воювали? Проливали кров, втрачали здоров’я та життя, щоб потім незрозуміло хто скористався всіма благами та природними ресурсами України, до яких власні громадяни вже не будуть мати жодного відношення.

— Чи можуть зрости тарифи на електроенергію для населення після корпоратизації Енергоатому?

— В НКРЕКП вже заявили, що на наступний опалювальний сезон треба суттєво підвищувати тарифи на електроенергію та на її доставку. Тобто нас буде очікувати суттєве підвищення цін при тому, що заробітні плати, пенсії та купівельна спроможність спочатку війни впала вдвічі, а ціни на все виросли. Зріст тарифів просто призведе до критичної ситуації для пересічних громадян.

— На чию користь тоді це робиться? Невже внутрішній ворог продовжує знищувати країну зсередини?

— Той, хто все це робить, має з цього свою долю та користь. Представники влади користуючись війною та скрутною ситуацією, займаються приватизацією та корпоратизацією державних підприємств.