Пам’яті видатного диригента

У столиці відбувається велике музичне свято — Третій міжнародний конкурс диригентів імені Степана Турчака — одного з найвидатніших диригентів ХХ століття.

Пам’яті видатного диригента

Напередодні фестивалю у фойє Великої зали Національної музичної академії України відбулася прес-конференція для організаторів фестивалю. Пропонуємо уривки з виступів її учасників.

Володимир Рожок, ректор НМАУ ім. П. Чайковського:

«Конкурс був заснований з моєї ініціативи як національний. 1994 року відбувся Перший, а в лютому 1998 року, до 60-річчя від дня народження Маестро, — Другий національний конкурс диригентів імені Степана Турчака.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2005 р. № 956 конкурс набув статусу міжнародного з проведенням кожні чотири роки. Його співзасновниками, відповідно до Постанови, стали Міністерство культури України та Київська міська державна адміністрація.

Перший міжнародний конкурс диригентів імені Стефана Турчака відбувся у листопаді 2006 року, другий — у листопаді 2010 року.

ІІІ Міжнародний конкурс диригентів імені С. Турчака мав проводитися з 20 лютого по 1 березня 2014 року, але з огляду на суспільно-політичну ситуацію, що склалася на той час у державі, за рішенням Оргкомітету, конкурс двічі переносили, хоча було подано 56 заявок із 19 країн світу.

Міністерство культури України і персонально міністр Євген Нищук дуже відповідально поставилися до необхідності подальшого проведення конкурсу. Було прийнято рішення розпочати конкурс 26 листопада. Виділили кошти. Ми щасливі, що вся організаційна робота проведена.

Проведення цього конкурсу це моя ідея, мій біль, моє життя. Надруковано багато моїх статей, присвячених Стефану Турчаку, вийшло три монографії.

Стефан Васильович поставив і поновив понад 50 вистав. Вивів наше оперне мистецтво на світовий рівень. Це він долучив до театру нашого видатного композитора Євгена Станковича. Після цього Євген Федорович створив багато балетів і опер. 2017 — рік Євгена Станковича, адже у цьому році митець відзначає ювілей. У рамках конкурсу відбудеться концерт, на якому студентський симфонічний оркестр НМАУ виконуватиме його твори.

Цьогорічний Третій міжнародний конкурс відкривається у Національній опері України виставою «Спляча красуня», диригентом-постановником якої був Стефан Турчак.

Три тури відкритих конкурсних прослуховувань відбуватимуться у Великому залі імені Героя України Василя Сліпака НМАУ ім. П. І. Чайковського. Закриття і нагородження відбудеться в Колонному залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України. Всі конкурсні прослуховування і заключний концерт лауреатів проходитимуть за участю Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України (художній керівник і головний диригент — Володимир Сіренко).

Майстерність конкурсів оцінюватиме авторитетне журі, до складу якого входять: Євген Станкович (голова журі) — композитор, Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, професор, академік НАМУ; Володимир Рожок (заступник голови журі), Володимир Сіренко — диригент, народний артист України, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка, професор, член-кореспондент НАМУ; Павло Длябога (Швейцарія) — диригент; Катерина Дулова (Білорусь) — доктор мистецтвознавства, ректор Білоруської державної академії музики, Нормунін Султанов (Узбекистан) — народний артист Республіки Узбекистан; Мікіца Євтіч (Сербія) — диригент.

На конкурс подали 34 заявки. До участі у змаганні допустили 21 кандидата. У другому турі залишиться 12, у третьому — 5 учасників.

Переможці отримають премії: І місце — 5 тисяч доларів, ІІ — 4 тисячі, ІІІ — 2 тисячі, дипломанти — по 500. Передбачені також спеціальні призи.

У конкурсі будуть представлені 13 країн: Білорусь, Ізраїль, Іран, Іспанія, Німеччина, Польща, Румунія, Сербія, Сінгапур, Узбекистан, Україна, Франція, Іспанія

А в лютому наступному року ми плануємо провести симпозіум «Турчак і світова оперна культура». Відбудуться майстер-класи, а також конференція, на яку готують цікаві доповіді наші вчені, молоді дослідники, аспіранти".

Анатолій Корисько, відповідальний секретар конкурсу:

«Маю причетність до проведення всіх трьох конкурсів. Якби Володимир Рожок не присвятив свого життя цій справі, не було б конкурсу, не було б книжки «Сонячний маестро». Велика йому за це подяка.

Запевняю, що ми будемо максимально сприяти конкурсантам. Журі доброзичливе і професійне. Відзнаки отримають п’ять найкращих конкурсантів. Ми зацікавлені в тому, щоб матеріали про конкурс з’явилися на телебаченні і радіо. Дай Боже, всім нам, провести цей конкурс на високому професійному рівні".

Оксана Фещак, керівник ДП «ДДМКМП «АРТ-УКРАЇНА»:

«Ми напередодні дуже важливої дати. У 2018 році Стефану Турчаку виповнилося б 80 років. І цей конкурс є вагомим внеском у справу вшанування митця.

Міністерство культури України доклало значних зусиль, щоб підтримати конкурс і фінансово і змістовно. Сподіваюсь, що конкурс відкриє нові імена, які засяють по всьому світу".

Пам’яті видатного диригента
Пам’яті видатного диригента