Чи можна замінити гречку на виборах?

На сьогоднішній день в Україні відсутній єдиний центр координації роботи щодо законодавчого та нормативно-правового забезпечення ефективної системи кібербезпеки, яка б базувалась на комплексному аналізі наявного стану в цій сфері, викликів, наявних та потенційних загроз, враховувала інтереси усіх стейкголдерів, інтегрувалась в європейську та глобальну міжнародну систему кібербезпеки, мала б достатнє фінансове, організаційне, технічне, кадрове забезпечення.

Чи можна замінити гречку на виборах?

14 грудня в Комітеті Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку відбулися слухання на тему: «Засади електронного урядування у виборчому процесі».

Під час заходу підняті питання щодо використання інформаційно-комунікаційних технологій у виборчому процесі, робота електронного реєстру виборців, електронного голосування, підрахунку голосів, захисту персональних даних, електронного документообігу у виборчому процесі та інші важливі питання.

Учасники слухань зазначили, що відсутність в Україні законодавчого забезпечення кібербезпеки в умовах гібридної війни значно підвищує ризики руйнування національної системи кібербезпеки (якщо така взагалі існує), а також ставить під сумнів участь українських складових забезпечення кібербезпеки на європейському та світовому рівнях. На сьогоднішній день в Україні відсутній єдиний центр координації роботи щодо законодавчого та нормативно-правового забезпечення ефективної системи кібербезпеки, яка б базувалась на комплексному аналізі наявного стану в цій сфері, викликів, наявних та потенційних загроз, враховувала інтереси усіх стейкголдерів, інтегрувалась в європейську та глобальну міжнародну систему кібербезпеки, мала б достатнє фінансове, організаційне, технічне, кадрове забезпечення.

Виклики, які відбуваються в усьому світі, повинні б були стимулюють до змін й Україну. Зокрема, це стосується можливості того, що у 2024 році в Україні працюватиме електронний виборчий процес. Проте, буде великим перебільшенням твердження про готовність нашої держави до цього процесу.

Запровадження електронного голосування може стимулювати залучення молоді до виборчих процесів — процесів, які є дзеркалом стану розвитку демократії в державі. Впровадження електронного голосування вимагає не тільки перегляду інфраструктури забезпечення проведення виборів, а також і перегляду інституційних та ресурсних спроможностей України.

Говорячи про практики забезпечення довіри до електронного голосування, було наголошено на важливість надійного підтвердження особи того, хто бере участь у голосуванні. Таку процедуру можна провести, застосовуючи паспорт громадянина України у форматі ID-картки, а також запровадивши технологію цифрового підпису з використанням мобільних терміналів — mobile ID. Проте, особливої уваги заслуговує правове регулювання застосування цих технічних засобів.

Крім того, досі не вирішено низку питань, як от: доступу до інформації; цифрової нерівності між громадянами, які живуть у великих містах і в регіонах; покращення електронної ідентифікації громадян.

Що ж, проблеми окреслено, досвід доведено (нажаль ми навіть не дотягуємо до африканців з Гани в цьому процесі), запропоновані альтернативні шляхи реформування системи кібербезпеки в Україні, проект Концепції Зеленої книги щодо інформаційної безпеки виборчого процесу презентовано, що робимо далі?

Осталося змінити менталітет «грічкосіїв». Чи хватить на це спроможності українського суспільства?

Відео заходу.

Чи можна замінити гречку на виборах?
Чи можна замінити гречку на виборах?
Чи можна замінити гречку на виборах?
Чи можна замінити гречку на виборах?