Україна увійшла в топ-5 країн за темпами скорочення населення

Болгарія, Латвія, Молдова, Україна, Хорватія, Литва, Румунія, Сербія, Польща, Угорщина втратять 15% і більше своїх громадян урочисто.

Україна увійшла в топ-5 країн за темпами скорочення населення

Україна входить до п’ятірки країн за темпами скорочення населення. Про це свідчать прогнози Організації Об’єднаних Націй, опублікованих виданням Quartz.

За даними ООН, всі країни, на які насуваються проблеми з населенням, знаходяться в Східній Європі (кілька в Центральній і Північній Європі). Населення Болгарії, Латвії, Молдови, України, Хорватії, Литви, Румунії, Сербії, Польщі, Угорщини скоротиться на 15% і більше до 2050 року. За словами експертів, більшість цих країн відмовляються розглядати рішення, щоб уповільнити насувається демографічну катастрофу.

Очікується, що Болгарія незабаром втратить найбільше населення. На даний момент в країні проживає 7 млн, а до 2050 року це цифра скоротиться до 5,4 млн. У Латвії населення, за оцінками, скоротиться з 1,9 млн в 2017 році до 1,5 млн, в той час як в Молдові населення втратить з 4 млн до 3,2 млн осіб.

Україна розташувалася на четвертому місці в рейтингу. Дані ООН відзначають, що в Україні постійно зростає рівень смертності. ООН оцінює населення України, включно з Кримом, у 2017 році в 42,2 млн чоловік. За прогнозами організації, до 2050 року населення країни становитиме 36,4 млн осіб, тобто воно скоротиться на 18%.

Україна увійшла в топ-5 країн за темпами скорочення населення
Україна увійшла в топ-5 країн за темпами скорочення населення

Провідний дослідник Центру Вітгенштейна, який вивчає динаміку чисельності населення, Томас Соботка називається три фактори, які сприяють зниженню популяції:

  • Зниження рівня народжуваності.
  • Масова міграція.
  • Відносно висока смертність.

«Таким чином, в той час як західні і південно-європейські країни залучають багато імміграції, яка в значній мірі компенсує наслідки низької народжуваності, Схід знаходиться в подвійному зв’язуванні, відчуваючи як міграцію, так і низький рівень народжуваності», — говорить він.

Але дослідник звертає увагу, що міграція, як правило, не сильно змінить тенденцію.

Томас Соботка, головний дослідник аналітичного центру Wittgenstein Centre, каже, що населення багатьох країн Східної Європи, включно з Україною, знизилися більш ніж на 10% починаючи з 1989 року.