Чому Порошенко нервує через вимоги МВФ щодо Антикорупційного суду?

Президент Петро Порошенко заявив:"Якщо хтось може уявити, що міжнародні донори будуть формувати українські суди, то це суперечить Конституції".

Чому Порошенко нервує через вимоги МВФ щодо Антикорупційного суду?

Президент Петро Порошенко заявив:"Якщо хтось може уявити, що міжнародні донори будуть формувати українські суди, то це суперечить Конституції".

Ця реакція стосувалася вимог МВФ щодо участі закордонних партнерів у формуванні Антикорупційного суду.

У той же час такої реакції глави держави чомусь немає на вимоги МВФ піднімати українцям ціни й тарифи, продавати українські землі та впроваджувати інші антиукраїнські реформи. Звідки така вибірковість позиції Президента і його переживання щодо дотримання вимог Конституції саме в питанні Антикорупційного суду? Це питання ми адресували нашим експертам.

Віктор Шишкін, Суддя Конституційного суду у відставці.

Я частково погодився б з Президентом України, тому що судоустрій -це внутрішня справа кожної держави, якщо говорити глобально. Я категоричний противник того, щоб нам хтось ззовні розповідав про те, яким у нас повинен бути судоустрій крім того, що записано в Міжнародній конвенції з прав людини, оскільки там також є розділ, який стосується судочинства.

Такі обов‛язки ми повинні виконувати. Але… Якщо з міжнародними донорами у Петра Олексійовича Порошенка були домовленості, то він, як випускник відділення міжнародної економіки Інституту Міжнародних Відносин, повинен виконувати ці домовленості або не брати їх на себе! А зараз виходить так: там де мені вигідно — я виконую зобов‛язання, там де не вигідно — можу і надурити… Тому треба бути послідовним врешті решт!

Якщо порівнювати питання продажу землі з питанням впровадження антикорупційного суду то висновок очевидний — від продажу землі можливо отримати економічний зиск, а з антикорупційного суду і «шматок шерсті» не отримаєш, навіть якщо це буде його антикорупційний суд!

Святослав Стеценко, громадський активіст, полковник запасу.

«Насправді я можу стверджувати, що тут все дуже просто і прозоро. Пан Порошенко чудово знає про незаконні оборудки свої та своїх поплічників і тому усвідомлює той факт, що знайти докази такій протизаконній діяльності навіть в рамках чинного українського законодавства не важко. Саме тому він і протидіє створенню Антикорупційного суду України, який буде дієвим і не буде ні йому особисто, ні його клану підконтрольний.

Порошенко боїться особисто за себе і чітко усвідомлює те, що він буде одним з перших фігурантів гучного судового процесу!

Питання продажу української землі чи інші зобов‛язання не призводять до його особистих майнових чи фінансових втрат, а там, де це стосується інших людей, я маю на увазі населення України, там він згоден на все! Головне для нього — отримати доступ до дешевих західних кредитів і уникнути відповідальність за скоєння протиправних дій.

Микола Голомша, лідер політичної партії «Патріот», заслужений юрист України.

З одного боку дійсно ніде немає такого поняття як «Антикорупційний суд» в судовій системі, але започаткована Президентом судова реформа не має жодного відношення до справжньої реформи судочинства. Не було внесено понад 500 поправок до законодавства, через що судова гілка влади так і не отримала незалежність і реальні повноваження та владу, гарантовані Конституцією і процесуальним Законом. Президент розуміє, що судова гілка влади є декларативною і перебуває під його впливом. Створення Антикорупційного суду — це ударні сили по боротьбі з корупцією в Україні. Такий суд буде надавати дозвіл на превентивні заходи і це дозволить ставити крапки саме в антикорупційних справах.

Де-факто після Революції гідності ми отримали такий самий за якістю уряд і інші державні інститути, які не мають нічого спільного з формуванням якісного середовища життя в Україні. Деякі євроінтеграційні дії є, але по-суті люди не відчувають реальних змін, щоб природний, економічний, державний ресурс врешті почав працювати на українців.

Натомість ми отримали систему, в якій підсилились монополії та олігархи. Президент лише заявляє про боротьбу з корупцією, але крім заяв нічого серйозного не відбувається!

Денис Абубакіров