Народження театрального фестивалю

У концертній залі «Bel Etage», що в столиці, відбулося оголошення шорт-листа Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» («GRA» («Great Real Art»).

Народження театрального фестивалю

У концертній залі «Bel Etage», що в столиці, відбулося оголошення шорт-листа Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА» («GRA» («Great Real Art»).

Фестиваль-Премію «ГРА» започатковано цього року. Він немає аналогів серед вітчизняних культурно-мистецьких заходів — це перший всеукраїнський театральний Фестиваль-Премія. Його головна мета — об’єднати всі театри країни і презентувати їхні найкращі здобутки Україні та міжнародній спільноті, популяризувати національне театральне мистецтво в усіх його жанрах, стилях і формах, визначити провідні тенденції та стимулювати розвиток українського театрального конкурентного середовища.

Фестиваль здійснюється в кілька етапів.

І етап — на основі поданих від театрів заявок Експертною Радою формується лонг-лист учасників.

ІІ етап — після перегляду Експертною Радою наживо вистав з лон-листа формується шорт-лист з 12 вистав (по 2 вистави в кожній номінації).

ІІІ етап — показ вистав у місті Києві та визначення переможців міжнародним журі.

До Експертної Ради, яка визначила 12 вистав-номінантів Премії увійшли провідні театро- і музикознавці та театральні критики.

«Людина йде до театру, щоб залишатися людиною. Театр це те, що ми відчуваємо всередині і що міняє нас у світі. Театр це певний скульптор суспільних емоцій і життів, які ми відображаємо, а потім трансформуємо глядачу через наші емоції. Є момент, про який ми мріяли всі 27 років, аби мати свій театральний український „Оскар“. Ми хочемо, щоб всеукраїнська премія „ГРА“ стала хорошим символом і великим знаком якості», — наголосив голова фестивалю, очільник Національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський.

«Вся театральна спільнота дуже довго чекала на цю премію, як ми чекаю всього справедливішого, чеснішого, менш суб’єктивного. Для мене символічно, що саме 2018 року започатковано цю премію. Бо в цьому році я вперше вийшла на сцену і тепер знаю настільки це важко. Хочу подякувати Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України, який відгукнувся і підтримав цю ініціативу, і Національній спілці театральних діячів України, яка започаткувала цей фестиваль», — підкреслила директор департаменту культури КМДА Діана Попова.

«Коли почало відроджуватися українське кіно українці відкрили для себе багато хороших українських акторів. А коли стали запитувати що це за актори, то виявилося, що вони працюють в різних містах України. Маємо багато талановитих виконавців, яких глядачі донедавна майже не знали. Кіно популяризує театр і це дуже добре. Поїдьте в будь-який обласний чи навіть районний центр України, де є комунальні чи приватні театри і ви побачите справді дивовижні вистави.

Сьогодні український театр переживає відродження. А завдання цієї премії познайомити українського глядача з українським театром. Бо Україна єдина не лише тоді, коли ми махаємо прапорцями з екранів, а коли глядач зі Львова знає, що відбувається у Херсоні, Харкові, Миколаєві чи Сумах. Ми на шляху, який дозволить нашому театру зайняти гідне місце в європейському мистецтві", — зазначив народний депутат України, голова Комітету з питань духовності і культури Микола Княжицький.

«Думаю, що ми з колегами сьогодні найщасливіші люди. Завершилася виснажлива робота, яка тривала протягом п’яти місяців. Була 71 заявка участі у фестивалі. Після перегляду відео ми обрали 27 вистав. Поїхали Україною, аби їх подивитися, а сьогодні ви можете дізнатися 12 номінантів на премію.

27 років ми жили ідеєю, будували прожекти. Нарешті цього року наші мрії здійснилися. Хочу подякувати всім театрам, які повірили в нас, повірили в цю ідею і подали заявки. Вони надали свої відео, а потім нас приймали. І довели, що в нас єдина театральна спільнота від Мукачево і Берегово до Харкова, від Сум і Чернігова до Одеси і Миколаєва. І Київ у цій спільноті грає далеко не лідируючу роль. Це прекрасно, що існує конкуренція.

Також хочу подякувати своїм колегам за оперативність, професіоналізм і небайдужість", — зазначила голова Експертної Ради фестивалю, кандидат мистецтвознавства Анна Липківська.

Номінантами фестивалю-премії стали: у номінації «За найкращу виставу для дітей» — вистави «Коза-Дереза» Дніпровського міського театру ляльок «Театр актора та ляльки» та «Ангелик, що загубив зірку» Чернігівського обласного театру ляльок імені Олександра Довженка; «За найкращу експериментально-пошукову виставу — «Гамлет» Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка та «Під небом синім» Київського національного академічного театру оперети; «За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу» — «Спокушені спрагою» Криворізького академічного міського театру музично-пластичних мистецтв «Академія руху»; «За найкращу музичну виставу в жанрі опери/оперети/мюзиклу» — «Дідона та Еней» Громадської організації «Open Opera Ukraine» та «Біла ворона» Миколаївського академічного українського театру драми та музичної комедії; «За найкращу виставу камерної сцени» — «Віталік» «Дикого театру» та «Тату, ти мене любив?» Київського академічного театру «Золоті ворота»; «За найкращу драматичну виставу» — «RN» Закарпатського обласного угорського драматичного театру (м. Берегове), «Уявний хворий» Харківського державного академічного театру ляльок імені Віктора Афанасьєва та «Вій. Докудрама» Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Всі ці постановки покажуть під час фінального етапу Фестивалю-Премії в Києві у листопаді, а того вечора гостей ІІ етапу фестивалю розважав український гурт «Yura Zvonar Art Люди».

На фото: голова фестивалю Богдан Струтинський разом з його учасниками

Едуард ОВЧАРЕНКО

Фото Анатолія ФЕДОРЦІВА

Народження театрального фестивалю
Народження театрального фестивалю
Народження театрального фестивалю
Народження театрального фестивалю
Народження театрального фестивалю
Народження театрального фестивалю