Підсумки засідання НКРЗІ

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія: — не погодила проект наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України «Про затвердження Вимог щодо рівня якості послуг рухомого (мобільного) зв’язку» у зв’язку із зауваженнями та пропозиціями до нього.

02.10.2018 відбулося засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— не погодила

проект наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України «Про затвердження Вимог щодо рівня якості послуг рухомого (мобільного) зв’язку» у зв’язку із зауваженнями та пропозиціями до нього.

Так, НКРЗІ пропонує Держспецзв’язку уточнити редакції окремих пунктів Вимог та викласти їх у такій редакції:

«2. Ці Вимоги визначають рівень якості послуг рухомого (мобільного) зв’язку, які характеризуються показниками якості:

послуг надання доступу до мережі рухомого (мобільного) зв’язку (МРМЗ);

послуг голосової телефонії (SVT);

послуг з надання доступу до Інтернету;

послуг передавання та приймання текстових повідомлень (SMS);

послуг з обслуговування споживачів.".

«5.Методи випробування показників якості послуг рухомого (мобільного) зв’язку зазначені в ДСТУ ETSI EG 202 057−1, ДСТУ ETSI EG 202 057−2, ДСТУ ETSI EG 202 057−3, ДСТУ ETSI EG 202 057−4.».

«Операторам, провайдерам телекомунікацій, які надають послуги рухомого (мобільного) зв’язку, забезпечити виконання цих Вимог на території кожного населеного пункту та регіональних, національних і міжнародних автомобільних дорогах, де здійснюється діяльність.».

«3.Рівні показників якості надання доступу до мережі рухомого (мобільного) зв’язку (МРМЗ) і голосової телефонії (SVT) повинні забезпечуватися незалежно від технологій, які застосовуються у такій мережі.».

«Час відповіді працівника інформаційно-довідкової, сервісної служби оператора, провайдера (служби інформаційно-довідкового обслуговування (СІДО) оператора, провайдера телекомунікацій) — не більше ніж 20 с».

Звертаємо увагу, що на сайті НКРЗІ розміщено повідомлення про попередні консультації щодо змін до Положення про якість телекомунікаційних послуг.

Зміни, зокрема, стосуються уточнення питань щодо мінімальних швидкостей передавання та приймання даних для послуг доступу до Інтернету, звітності та методів вимірювання.

НКРЗІ найближчим часом планує прийняти проект за основу та оприлюднити його для громадського обговорення.

Незважаючи на відміну ліцензування у сфері телекомунікацій з 01.01.2018 НКРЗІ:

видала п’ять ліцензій на здійснення виду діяльності у сфері телекомунікацій строком на 5 років:

— на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі до 1 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку: ТОВ «СІЛЬВЕР ТЕЛЕКОМ»

— на території м. Київ;

ТОВ «ІНФОМІР»

— на території м. Одеса та Одеської області;

— на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж ТОВ «Файберхоум» на території м. Ужгород Закарпатської області;

— на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі до 10 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку: споживчому товариству «Міські інформаційні системи» на території м. Львів строком на 5 років та ТОВ «ЄВРОТРАНСТЕЛЕКОМ»

на території м. Київ та Київської області.

продовжила строк дії двох ліцензій:

— ПрАТ «ДАТАГРУП»

— на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі понад 10 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку на території Вінницької області з 20.01.2019 по 19.01.2024;

— ТОВ «ШТОРМ-ТЕЛ»

— на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі до 10 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку на території Кіровоградської області з 24.01.2019 по 23.01.2024.