Владі потрібні слухняні журналісти, — Оксана Котомкина про законопроєкт «Про медіа»

Оксана Котомкина, журналістка, письменниця та громадська діячка розказала про законопроєкт «Про медіа», який викликав суспільний резонанс, оскільки передбачає регуляцію онлайн-ЗМІ, та діяльності блогерів і різних вебплатформ (на кшталт Netlix чи Facebook).

Оксана Котомкина
Оксана Котомкина

Оксана Котомкина розповідає, що журналісти, для яких свобода слова та права людини не просто слова для PR, а є принциповою позицією, робили все від себе залежне, аби голосування у ВР не відбулося.

Проте 30 серпня у Верховній Раді України підтримали у першому повторному читанні законопроєкт № 2693-д «Про медіа». «За» проголосували 233 народних депутати.

Громадська діячка пояснює, що цей закон направлений на регулювання соціальних мереж, не відповідає європейським нормам і втручається в журналістську діяльність.

«Європейська федерація журналістів зробила заяву з приводу цього законопроєкту, заявивши, що українська влада повинна відкликати закон „Про медіа“. Але наша влада, наголошуючи на європейських цінностях, насправді ігнорує не лише європейські стандарти, але і рекомендації європейських інституцій. Наразі ми маємо цензуру, „Єдині новини“ і узурпацію медіапростору», — додала вона.

Попри це та направлений 25 липня 2022 року лист від ЄФЖ прем’єр-міністру Денису Шмигалю, в якому представники Європейської федерації журналістів ще раз спробували донести до українських виконавців волі Офісу президента, що пропонований законопроєкт містить багато положень, що суперечать європейським цінностям і що за розвитком подій продавлення цього законопроєкту спостерігатиме не лише ЄФЖ, а й керівництво ЄС в цілому, влада все одно проголосувала за цей законопроєкт. А це порушення Конституції України, зокрема статті 92, та порушення європейських стандартів.

За її словами, нинішній владі потрібен закон, що обмежуватиме як права журналістів, так і права блогерів та простих громадян, погляди яких не вкладаються до канви поглядів представників влади.

«Але тепер у них з’явилася проблема. Як повідомила голова правління Національної асоціації українських медіа Тетяна Котюжинська, Вера Юрова, заступниця голови європейської комісії, єврокомісарка з питань цінностей і прозорості оголосила про представлення Media Freedom Act. А ця структура покликана гарантувати свободу журналістів і особливі права. І нинішньому парламенту це, як піддих. Бо їм потрібні слухняні журналісти, а позиція Media Freedom Act не направлена на формування слухняного пулу журналістів для диктаторів», — наголосила Котомкина.

Вона також зазначила, що команда Зеленського одразу після отримання влади вирішила зайнятися зачисткою медіапростору: «Вони, як люди, що мають безпосереднє відношення до медіа та піару, знаючи, як працює інформація, розуміли, що тільки обмеження медіа, обмеження прав журналістів, можливості самореалізовуватися, нав’язування самоцензури — це і є гарантія узурпації влади. На жаль, вони добре знають, як медійний продукт впливає на розвиток подій у державі».

Зважаючи на те, що деякі громадські організації та журналісти зазначили, що нічого поганого у проголосованому законопроєкті немає, журналістка наголосила, що якщо не змусити владу, яка претендує на диктатуру, зупинитися, вона розширюватиме і надалі свої можливості та повноваження: «І ті, хто був обласканий і улюблений сьогодні, завтра можуть потрапити в немилість. Люди про це чомусь не думають».

Саме тому Оксана Котомкина підкреслила, що всі журналісти мають бути сміливими, не боятися висловлювати свою точку зору, навіть якщо боїться втратити гонорари чи роботу, тому що «при диктатурі все одно може статися так, що ти це все втратиш, але тобі вже ніхто не допоможе».