Українські біженці: не можна виїхати з України без України

Понад 7,9 мільйона українців виїхали за кордон через війну росії проти України. У програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv поговорили про українських біженців.

Володимир Тетерук та Олена Галушка
Володимир Тетерук та Олена Галушка

Новою гостею програми стала Олена Галушка, яка також була вимушена їхати від війни в Чехію. Зараз вона працює в дитячому психологічному центрі з дітьми різних вікових категорій від 3 до 14 років.

Волонтерка розповіла про настрої українців закордоном і про адаптаційні методи.

«У всіх людей була точка, до якої вони мають дійти. Спочатку „два-три тижні“, потім потрібно дочекатися весни, потім потрібно дочекатися літа, потім восени все буде краще. І коли вже відбулася ця рубіжна зона в рік, усі зрозуміли, що більше немає чого чекати. Й адаптаційні методи, які нам дала природа, є не безкоштовними та не безкінечними. Ми не можемо постійно адаптуватися та якось реагувати на все це. Ми всі виснажені, це я бачу в усіх українців, тому що ми не розуміємо, наскільки це все ще затягнеться, а внутрішніх ресурсів уже не вистачає. Адаптивні механізми, які в нас є всередині, уже йдуть на останніх оборотах. Психіка дуже полюбляє, коли їй все зрозуміло, коли їй все пояснюють. У цій ситуації максимальної невизначеності психіка працювала в такому режимі, що потрібно дочекатися чогось, що буде знаковим. І тут постає питання, чи маю я шукати країну на найближчі 3−4 роки, щоб осісти та якось будувати нове життя, чи вже шукати країну, в якій все з самого початку потрібно збирати», — пояснила вона.

За її словами, деякі люди обирають повернутися в Україну, тому що не мають змоги залишитися.

«Є відсоток людей, кому важко перебувати закордоном, тому що коли ви в Україні, ви наче є прямим учасником, ви на щось можете впливати. А коли ви закордоном, ви однією ногою намагаєтеся будувати звичайне життя, тут у соціумі, але іншою ногою ви в Україні, читаєте новини, хвилюєтеся, не розумієте, наскільки там все погано. І ось ця дуальність дуже тисне. Ми розуміємо, що ми не цінували те, що в нас є, наскільки ми класні», — зазначила біженка.

Працюючи з дітьми, волонтерка визначила свою статистику, яка свідчить про те, що 100% з них хочуть повернутися в Україну.

«Тут українці створюють Україну. Вони шукають квашену капусту, вони шукають, де тут можна купити українське, вони привозять з України багато чого. У нас у кожного Україна всередині. Не можна виїхати з України без України. Ми напевно навчилися деякої толерантності, навчилися пробачати, навчилися витримувати більше, ніж ми можемо», — підсумувала Галушка.