Корупція — це лише наслідки недолугого законодавства, — Доротич

Більшість людей живе стереотипами, які їм нав’язує влада через монополізовані чи частково монополізовані медіаресурси. Корупція — це величезна проблема, але це лише наслідок недолугого законодавства, яке в тому числі не створює запобіжники для зловживань державними службовцями.

Результати опитування "Як відбудовувати Україну"
Результати опитування "Як відбудовувати Україну"

Про це заявив підприємець, волонтер і лідер руху Save ФОП Сергій Доротич у коментарі телеканалу I-UA.tv.

«Якби було однозначне законодавство, де прописані чіткі процедури, жорстка відповідальність, інструменти контролю громадськістю чиновників, державних інституцій, то й корупція як така пішла б у небуття. Треба запроваджувати інструменти громадського контролю, звітності державних очільників. Якщо вони йдуть на державну службу, у них немає права на приховування інформації про особисте життя. Вони живуть за наш рахунок, за рахунок податків, які збираються з громадян України, а відтак і роботодавців, які є громадянами України», — зазначив він.

За його словами, у людей повинно бути право контролю за життям, діяльністю, можливо, навіть за думками чиновника, щоб розуміти, що це за людина, які в неї є помисли.

«Кожен чиновник має розуміти, якщо він пішов на державну службу, він повністю під контролем, під лупою. Якщо він не хоче цього, у нього є вибір, у нас же вільна країна, то він просто не йде на державну службу, займається приватним бізнесом і ніхто справді не має права сунути носа в його особисте життя», — пояснив підприємець.

Також, на його думку, корупція починається з тіні. Допоки життя державних службовців у тіні, до тих пір вони не будуть приймати ті закони, які потрібні, і до тих пір буде корупція.

«Але насправді ця тема непопулярна серед чиновників, тому що хто ж буде приймати закон, який буде дозволяти простолюдинам, кріпакам, а на сьогодні вже рабам копошитися, знати, як там живе феодал і що в нього на думках. У нас влада — це інструмент збагачення під прикриттям гучних гасел „Ми для України“, „Ми для українців“», — додав лідер руху Save ФОП.

Відповідно до опитування «Як відбудовувати Україну», головними проблемами, на думку українців, є не лише війна та спричинені нею руйнування, а й корупція. Саме це є основними побоюваннями щодо майбутньої відбудови. А особливо гостро проблему корупції сприймають представники бізнесу.

«Бізнес відчуває те, що Україна залежна від зовнішніх чинників (раніше від росії, зараз від Заходу). І бізнес відчуває, що він повністю не жаданий у цій країні. Його рубають, ріжуть з усіх сторін. Його ненавидять громадяни, тому що вони живуть у стереотипах, нав'язаних владою. (…) Корупція — це велика проблема, але це наслідок поганого законодавства. А погане законодавство стосується як бізнесу, так і простого громадянина», — сказав Доротич.