Дроблення чи оптимізація бізнесу: Сергій Доротич пояснив, чому в Україні спостерігається зростання підприємництва

Реальних підстав для збільшення підприємницької ініціативи немає в Україні. Можна говорити лише про викривлення статистичної звітності в цьому показнику за рахунок дроблення чи оптимізації.

Як змінилася кількості ФОПів у регіонах, квітень 2022 - серпень 2023
Як змінилася кількості ФОПів у регіонах, квітень 2022 - серпень 2023

Про це заявив підприємець, волонтер і лідер руху Save ФОП Сергій Доротич, коментуючи статистичні дані сайту Опендатабот.

«Це чудеса статистики. Це, як газета „Правда“, яка колись була в Радянському Союзі. Люди бачили, що на полицях магазинів немає нічого, а їм розказували, що вони живуть добре. У мене дуже великі сумніви щодо реальності цієї статистики, тому що в мене зворотна інформація. Можливо, вона викривлена за рахунок того, що не закривають суб’єкти, якщо навіть не ведуть своєї діяльності. Не закривають через ризики. Під час закриття товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) або приватні підприємці наражаються на перевірки, яких ніхто не хоче зараз. Але щодо реального питання підприємництва, мені здається, може кожен судити по тому, яка різноманітність товарів є в нас на полицях, яке різноманіття послуг. Також можна пройтися по вулицях і подивитися на кількість приміщень, які здаються під оренду. Ці приміщення звільняються», — сказав він у коментарі телеканалу I-UA.tv.

Відповідно, за його словами, говорити про якийсь сплеск бізнес-ініціатив не можна, особливо на фоні прийнятих законодавчих змін у частині касової дисципліни, перевірок касових апаратів, блокування податкових накладних тощо.

«Це якось не кореспондується з цифрами, які оприлюднює Опендатабот. Не для кого не секрет, що ці платформи працюють у тісній комунікації з владою, якщо не підконтрольні їй. І я не здивуюся, що ми зараз живемо, як у книжці Орвела „1984“, коли нам починають на чорне говорити біле, а на біле — чорне. Тому я не довіряю цій статистиці. Я перебуваю в реальній ситуації постійно, комунікую з підприємцями. Я не бачу бажання в них розвивати бізнес, вести його, а навпаки всі думають про те, як втриматися, як зекономити. Я це говорю з усією відповідальністю як фінансист, економіст і як людина, яка займається проблемами підприємців, допомагає їх вирішувати, як мінімум, з 2010 року, а взагалі-то з 2004-го», — пояснив підприємець.

Єдині точки росту кількості підприємців, які можуть бути, на його думку, — це дроблення бізнесу та оптимізація.

«Можливо, середній бізнес чи малий дробиться на мікро. Наприклад, був якийсь маленький ФОП на 2-й або 3-й групі. У нього були найняті працівники. Для того, щоб не підпадати під вимогу встановлювати РРО (тому що підприємці 2-ї та 3-ї груп повинні ставити касові апарати, а це тільки здорожчує саму процедуру реалізації товарів і послуг), він дробиться на два-три ФОПи 1-ї групи. І замість одного одразу народжуються два чи три. Це перша точка росту кількості підприємців, яку я відчуваю. Друга точка росту — це якщо, наприклад, ТОВ працювало на спецрежимі спрощенців (на 2%), який зараз скасували, то воно теж переходить на спрощену систему та реєструє ще одного суб'єкта», — підсумував Доротич.

Нагадаємо, за даними ДП НАІС в Україні все ще відкривається більше нових ФОПів, аніж закривається. Станом на початок осені, в Україні офіційно працюють 2 052 326 ФОПи. Попри повномасштабну війну, кількість малих і середніх бізнесів зростає та навіть б’є «довоєнні» рекорди.

Позиція спікера може не збігатися з позицією редакції.