В українців генетично вбивали самовпевненість, самодостатність, самоідентичність, — Голомша

Багато людей нарікають на українців, бо вони кажуть «та яка різниця», «навіщо нам історія», «нам треба їсти», «нам треба працювати, щоб заробляти», «історію на хліб не намажеш».

Микола Голомша та Володимир Тетерук у програмі "Точка зору"
Микола Голомша та Володимир Тетерук у програмі "Точка зору"

Про це сказав перший заступник Генерального прокурора у 2014 році Микола Голомша в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«Я не ображаюсь на українців несвідомих, тому що за понад 600 років колонії, особливо під російською федерацією, в українців генетично вбивали самовпевненість, самодостатність, самоідентичність. І коли тридцять раз повторити людині якусь тезу, вона почне в неї вірити, бо є таке поняття як фанатизм. Ви подивіться на підпали українських, навіть у Києві, бібліотек. Я нарахував, було сотні підпалів за часів Радянської доби й раніше. Постійно палили книги, крали. З Лаври вивезли все, що можна було вивезти. І все привласнює російська федерація, яка була царством московським на карті Русі України. Тому, звісно, що вони чітко розуміли та б'ють по болючому місці, вони крадуть історію», — пояснив він.

За його словами, росіяни також вбивали мову українців. Вони палили українські книги, впроваджували різні укази та закони, вбиваючи мову. А окрім цього, ще й знищували культуру України.

«Історія повинна писатись правдивою. Ми маємо дуже багато напрацювань і домовленостей з різними країнами світу, які дали нам обіцянку, що вони зі своїх літописних матеріалів дадуть нам завірені копії, які стосуються України. На превеликий жаль, росія знищила багато літератури й історичної науки. Ми маємо розуміти, що ми маємо сьогодні велику проблему, тому що ми маємо цілу плеяду істориків або зрощених у комуністичну добу, які захищали свої дисертації, або зрощених на дисертаціях, написаних у комуністичну добу. А зараз це метри увінчані відзнаками. Будь-який молодий науковець має величезну роль у дослідженні такого-то й такого-то. Але вийти за межі цього — відкривається зовсім інший світ», — зазначив Голомша.