Для України є приниженням не мати свого патріархату — дослідник

В Україні одна з найбільших православних конфесій у світі, навіть більше ніж в рф. Тому для України — приниження не мати свого патріархату.

Для України є приниженням не мати свого патріархату
Для України є приниженням не мати свого патріархату

Про це під час ефіру заявив незалежний дослідник історії України Сергій Коваленко.

«Русь величезна країна. А вищої богословської освіти не було, коли Володимир Святославович створював християнську церкву. В кращому разі брали священників з болгар. Вони етнічними носіями цієї церковнослов'янської мови. Тільки завдяки цьому християнство досягло таких успіхів в Україні, а потім і в московщині. А для того, щоб побудувати власну церкву не вистачало священників. Спочатку було чотири патріархати. Лише в 1448 році в неканонічний спосіб з’являється метрополії московський. Згодом, в 1453 році пав Константинополь. Тому політична історія переплітається з історією церков. Не можливо їх розглядати ізольовано, тим більше, якщо мова йде про московську церкву. Для них церква завжди була невідривною від політики. Вони будували свою імперію. А після падіння Константинополю московити скористалися його слабкими позиціями для того, щоб проголосити свій патріархат. Насправді в Україні одна з найбільших православних конфесій у світі. Навіть більше ніж в рф. Для України приниження не мати свого патріархату, що ми не рівня іншим православним церквам. Ми зробили перший крок, канонізувалися. Тепер треба продовжити справу Петра Могили, митрополита Іларіона з часів Ярослава Мудрого та досягти статусу української церкви, як рівної серед рівних. Тому зрозуміло, за що боровся Філарет — патріархат це наша мета», — каже дослідник.

На його думку, що дуже тривожно, що на західній Україні церкви московського патріархату мають великий плив. Зокрема, Почаївська Лавра. Тому вплив церкви на політичні процеси — величезний. В москві про це знають і намагатимуться грати на цьому.

«Тож принцип — одна держава — одна церква має бути дотриманий. Однак я проти, щоб священиків московського патріархату, які захочуть перейти до ПЦУ одразу приймали. Адже це може бути п’ята колона, яка буде розкладати ПЦУ зсередини.