Україна вже давно повинна перейти до конституційної форми управління, — ексзаступник Генпрокурора

Україна вже давно повинна перейти до конституційної форми управління державою. Громадяни живуть у парламентсько-президентській формі правління, і тому повинні мати незалежний уряд.

Україна вже давно повинна перейти до конституційної форми управління, — ексзаступник Генпрокурора

Про це сказав перший заступник Генерального прокурора у 2014 році Микола Голомша у коментарі телеканалу i-ua.tv.

«Виходячи з того, що зараз відбувається, виходячи з відповідних зауважень з боку наших партнерів щодо корупції, щодо зловживань, градус та увага до таких речей досить висока. Зараз відповідні правоохоронні органи — Служба безпеки, ДБР, НАБУ, Нацполіція — зарухались у плані виявлення корупції та зловживання. Я вважаю, що зараз уже неможливо приховати це, неможливо бути непоміченим корупціонером, людиною, яка призвичаїлася до зловживань, тому що це вийшло за рамки України. Зараз уже за нами спостерігає весь світ. І я думаю, виходячи з цього, особливо міністри, чиновники дуже обережні.», — зазначив він.

Водночас, на його думку, керівництву держави необхідно перейти до класичної форми добору та розстановки кадрів.

«На превеликий жаль, у суспільстві вкорінилася думка крикунів окремих, які собою ніколи нічого не значили. Вони не мають ніякого досвіду, але вхопили пальму першості в наданні оцінки всім, і вони розбираються в усьому. Коли заглянеш в їхні підвалини, а там сумнівна освіта, відсутність досвіду, але, на превеликий жаль, вони реформують уже вісім років», — сказав перший ексзаступник Генпрокурора.

Тому, за його словами, зараз треба від політиканства переходити до ефективної роботи державного апарату.

«Державний апарат, або, грубо кажучи, бюрократичну машину, сторіччями створювали, а ніхто собі не дозволяє розвалювати її. У нас, на превеликий жаль, з приходом кожної влади відразу бюрократичний апарат розвалюється, призначаються віддані, а які вони, тямущі чи не тямущі, — невідомо, а від них вимагають як від професійних. На мій погляд, треба зараз переходити до такого добору кадрів. Людина, яка має не тільки відповідну освіту, а й фах. Людина, яка має відповідне проходження, бо душа робочої людини — це її трудова книжка. Що там написано, до того треба дуже прискіпливо відноситись, тому що якщо людина приходить, стає головою комітету, і це перший запис в її трудовій книжці, то ми можемо скотитись до її рівня», — пояснив Голомша.

Він переконаний, що військові повинні бути сьогодні в перших рядах українського керівництва, особливо в Міністерстві оборони, зокрема на посадах, які відповідають за постачання.

«Вони не дозволять собі вкрасти ні однієї копійки. Такі люди повинні бути сьогодні в розподілі фінансів. І вони будуть, я впевнений, зовсім інакше ставитися до всього. Вони повинні бути на всіх, як кажуть окремі наші обранці, тих жирних місцях, де пахне грошима. І головне — що політика починається з голови. Якщо гарант Конституції неустанно буде говорити, буде націлювати, його націлювання та риторика будуть зобов'язувати як його, так і всіх інших дотримуватися відповідних законів, норм, у тому числі норм моралі», — додав Голомша.

За його словами, незалежний уряд — це уряд, який залежить від Конституції, законів і інтересів народу.

«Ми повинні мати всі гілки влади, які є незалежними, відповідно до 19 статті Конституції України. Тоді ми гарантовано будемо мати ефективний державний механізм, тому що суди, які будуть відчувати, що за ними стежать правоохоронні структури, за ними стежить громадськість і відстежуються будь-які злочинні прояви, це відразу підніме на порядок відповідальність. Коли все це відбувається кулуарно, коли за спиною починає хтось диригувати, він бере відповідальність цю на себе, він починає творити мутну воду, яка в кінцевому результаті колись побіліє, очиститься й на поверхню спливе все, що в ній творилося. Тому я закликаю всіх перейти до дотримання норм Конституції та до ефективної, правильної, розумної роботи всіх гілок влади», — резюмував він.