Слово «культура» означає виховання, — громадський діяч

У перекладі з оригінальної мови слово «культура» означає виховання, тобто те, що було закладено в людині із самого її початку.

Андрій Кочуков і Володимир Тетерук у програмі «Точка зору»
Андрій Кочуков і Володимир Тетерук у програмі «Точка зору»

Про це сказав громадський діяч і мислитель Андрій Кочуков у програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі i-ua.tv.

«У мене дуже великий досвід роботи, зокрема в ісламських країнах, я дуже багато там працював. І я можу сказати, що там виникало завжди два питання. Перше — питання релігійне, а друге — питання їхньої культури», — розповів він.

За його словами, те, що закладалося в багатьох людях в Україні, відрізняє українців за культурним кодом, який визначає фактично світосприйняття.

«І для нас ця модель на сьогоднішній момент, у наших умовах не працює. Вона показала свою непрацездатність саме на наших теренах. Тому моя пропозиція — це не створення якихось або деспотій, або олігополій. Коли є незмінна гілка влади, нам це не притаманне», — наголосив гість програми.

Окрім цього, Кочуков підняв тему гетьманів: скільки їх було в Україні та скільки з цих них загинуло своєю смертю.

«Скільки з цих гетьманів не були скинуті з місця, на якому вони виступали, на списи тих людей, які там намагалися свою волю донести? Тобто я пам'ятаю тільки двох гетьманів. Один — який загинув у царських, імператорських застінках після того, як під час Катерини був розвалений за її наказом Чигирин. І другий гетьман — який зник», — зазначив громадський діяч.

Він додав, що Україні не притаманний цей момент на рівні культурного коду. Можна тільки поглянути на те, скільки Майданів у нас було. За його словами, стільки революцій влаштовували тільки в Киргизі.

«У них, правда, революцій було більше. Але річ не в тому. Усі революції, які були в Киргизі, проводили заради того, щоб зняти одного погано царя та замінити його хорошим царем. У результаті вони провели цілу купу революцій», — сказав Кочуков.