Ускладнення роботи волонтерських організацій не наблизить України до перемоги — експерт

Ускладнення роботи волонтерських організацій це саботаж та робота проти інтересів нашого народу.

Ускладнення роботи волонтерських організацій не наблизить України до перемоги
Ускладнення роботи волонтерських організацій не наблизить України до перемоги

Про це у коментарі i-ua.tv повідомив народний депутат ІІІ скликання, координатор Суспільної Системи Віктор Жердицький.

«Ускладнення роботи волонтерських організацій — це великий мінус. Там же не тільки оподаткування. Вводиться така бюрократія, що 80% невеликих волонтерських організацій зі своєю штабною структурою просто не зможуть виконувати нововведення. Адже зібрати купу документів, засвідчень, підтверджень, реєстрацій, відношень, листів з печатками від військових частин, а також вести бухгалтерію та облік залишків по складах, чи залишилося це на складі чи ні, та кому конкретно віддав, в яку частину, та яким громадянам, це не просто дурниця, а свого роду перешкоджання роботі тисяч невеликих волонтерських груп, які не мають зареєстрованих своїх великих фондів та самі не зареєструвалися, як великі волонтерські організації, що загрожує припиненню їх роботи. Тому що завозити через кордон та займатися величезною бухгалтерією, яка під силу тільки комерційним організаціям, які тримають бухгалтерів, завскладів та ведуть цей облік та платять їм зарплати, для волонтерів це просто непосильно», — каже експерт.

Він розцінює таку ініціативу Мінсоцполітики, як перешкоджання роботі волонтерських організацій по всій країні, які сьогодні забезпечують нашу армію, а також людей, які переселилися через військові дії.

«Вони вирішують питання, які наша скорумпована вщент державна машина не здатна або не хоче вирішувати. А це погіршення загального стану нашої обороноздатності. А навіщо нам така державна система управління, яка мало того, що не вирішує нагальні та критичні питання для нашої армії та обороноздатності, а ще й перешкоджає десяткам тисяч волонтерських груп, які забезпечують армію та населення звільнених чи прифронтових територій всім необхідним, крім важкокого та спеціального озброєння. Це явний саботаж та робота проти інтересів нашого народу. Якщо ми не приведемо до ладу наше державне управління, нам перемоги не бачити», — резюмує В. Жердицький.

Нагадаємо, що волонтери просять про відтермінування вступу в силу дії постанови КМУ № 953 від 05.09.2023 р. «Про деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, яка має вступити в дію 01.12. 2023 р. Ці зміни напрацьовані Міністерством соціальної політики.

За словами волонтерів, це перешкоджає їх діяльності.

Раніше зазначалося, що Петиція з вимогою відкласти нові правила пропуску гуманітарної допомоги набрала голоси за три дні.