Революція запровадження штучного інтелекту може допомогти Україні досягти перемоги у війні — експерт

Gpt chat застосовується у військах та стратегічному плануванні. Зокрема, як лінгвістичний потужний процесор.

Експерт про революцію запровадження штучного інтелекту
Експерт про революцію запровадження штучного інтелекту

Про це під час 14-й Українського форуму з управління Інтернетом IGF-UA 2023 заявив. Дмитро Ланде, професор, д.т.н. Завідувач кафедри інформаційної безпеки, НТУ КПІ ім. Ігоря Сікорського.

«Застосування систем генеративного штучного інтелекту є технологічною революцією. Багато років розвивалися лінгвістичні засоби, щоб змінити наше життя. Це сервіси, які можуть допомагати генерувати контент, писати вірші, робити огляди літературних або політичних текстів чи книжок. Найпопулярніша система — gpt chat. Штучний інтелект здатен генерувати нові смисли, але вони ще можуть давати неправдиву інформацію. Деякі з них можуть застосовуватися криміналістами чи науковцями. Наші застосування стосуються не генерації нового тексту, а витягу й екстрагування понять та зв’язків між ними. Такі мережі треба будувати, щоб система витягала поняття з текстів. При цьому це може бути три джерела текстів. Зокрема, система може застосовувати тексти, які були вибрані з інтернету. Також інформація може застосовуватися для інсайдерською, внутрішньокорпоративної інформації, наприклад, у силових відомствах. Однак тоді ця система внутрішнього інтелекту має використовуватися, як внутрішньо корпоративний інтернетівський сервер», — каже експерт.

Також, на його думку, gpt chat може бути фінансовим аналітиком.

«Оскільки відповіді gpt chat будуть не завжди однакові, то ми отримаємо ролі віртуальних gpt експертів. Запити можна робити з точки зору провайдера чи фінансиста. Відповіді потім об’єднуються. Однак для того, щоб отримати ґрунтовну відповідь треба бути експертом в тій чи іншій галузі, ставлячи відповідне питання. Завдяки різним думках експерта, можна буде отримати цікаві відповіді», — каже експерт.

Він нагадав, що gpt chat застосовується у військах та стратегічному плануванні. Зокрема, робляться фішингові листи, які надсилаються в телеграми та інші канали, генеруючи контент.

«Широкого використання таких засобів у нас зараз немає. Йде використання таких звітів. Однак революція запровадження штучного інтелекту може нам допомогти, щоб досягти перемоги», — каже експерт.

Він підкреслив, що люди, які користуюся штучним інтелектом можуть приймати більш обґрунтовані рішення, ніж великі Генштаби.

«Ми залучуємо один комп’ютер, узагальнюючи інформацію. Зокрема, gpt chat в цьому випадку застосовується, як лінгвістичний потужний процесор. Ми можемо малими силами надавати для вирішення задач підтримку майже в реальному часі. Такого ще ніколи не було на планеті. Від рішень та інтелекту в цій війні залежить багато чого», — резюмує експерт.